Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нюзлетъри

Има ли нужда България от още ядрени мощности?

Всичко зависи от развитието на икономиката на страната и на региона, съдбата на въглищните централи и живота на АЕЦ "Козлодуй"

Има ли нужда България от още ядрени мощности?

Снимка: Архив, Ройтерс

Има ли нужда България от нови енергийни мощности, включително и ядрени, зависи от развитието на икономиката на страната, както и от развитието на икономиката и новите мощности в региона, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Еленко Божков.

"В Турция вече започна подготовката за изграждане на (ядрена - б.р) централа на Средиземно море", посочи той в пример за развитието на регионалния пазар. Според него това е негатив за България.

Бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Костов пък посочи, че изграждането на нови мощности, включително и АЕЦ "Белене", до голяма степен зависи от удължаването на срока за експлоатация на двата ядрени блока в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата

И двамата експерти са категорични, че екологичните ограничения за кондензационните централи ще станат причина за търсене на нови мощности не само у нас, а и в региона. В Северна Гърция също работят няколко централи на лигнитни въглища, уточни Божков.

Затварянето на въглищните централи ще доведе до "рязко повишение" на цената на електроенергията, допълни Костов.

От гледна точка на инвестициите не е еднозначно дали да се изгради нова ядрена централа, или да се построят още реактори в съществуващата, посочи още експертът. Той добави, че в Белене има лицензирана площадка, докато за АЕЦ "Козлодуй" процедурата за нова мощност тече в момента. В Козлодуй обаче е изградена цялата необходима инфраструктура за пренос на произведената електроенергия.

"Тази инфраструктура, по направени оценки за Белене, ще струва 1,5 млрд. евро", поясни той.

Какво още коментираха експертите за АЕЦ "Белене" можете да видите във видеото!

гледано: 3190   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (35)

   1| 2| 3| 4    
0
 
3
 
35
преди 9 месеца
НЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО ВЯТЪР, СЛЪНЦЕ И ВОДА !!!


ЧЕРВЕНИТЕ ПРОДАЖНИЦИ ДА СИ ОТИВАТ В РУСИЯ, ТАМ ТОКА Е ОТ АТОМИ ДЪРЖАВНИ И БЕЗПЛАТНИ!???

ТО АКО ЗАВИСЕШЕ ОТ ТАКИВА *** ЧЕРВЕНИ, ЩЯХА ДА НИ ЗАРОВЯТ И ДА НАПРАВЯТ ТУК РУСИЯ !???? И ГРАМ РАЗВИТИЕ НЯМАМЕ ЗАРАДИ ИМЕННО ТАКОВА ДЕГРАДИРАНЕ И ПРОДАЖНИЦИ .. ДО КОГА ????
0
 
4
 
34
преди 9 месеца
Само корупционни руски мощности са им в главата на червените чугунени кхмери. Айде малко хора, които знаят повече по темата енергетика да се изказват: 1. има един ПАВЕЦ Чирен, чийто ресурс може да се увеличи до 24 часов цикъл срещу само 70млн евро за увеличаване на долния водосбор- за енергийните тролове да поясня е като огромна батерия- вечер или когато на балканския енергиен пазар тока е евтин защо да не купуваме много под себестройност и да ползваме когато ни трябва- най-добре похарчените 70млн. Отделно това би помогнало за изравняване на пиковете/падовете от зелената енергия- слънце/вятър. 2. Един мегават вятърна енергия с инсталацията е около 1млн евро от испанските Гамеса, а и Вестас да е- има райони с добра енергийна плътност в България- или един ядрен реактор еквивалентна мощност би излязъл около 1млрд евро, а не десетки, както бленува червената хунта- да не говорим за геополитическо влияние и др. проблеми с ядрения бизнес. 3. Цените на соларните системи падат главоломно.
7
 
5
 
33
преди 9 месеца
Ако има нужда по-добре е България да развива собствени ядрени технологии, вместо да ползва чужди.
8
 
1
 
32
Илко до: supertrader
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Пари има щом герберастите теглиха 20млрд дълг - и нищо!Нали всичко расте или ще расте според пропагандата.
10
 
4
 
31
doba до: fon
преди 9 месеца
fon,
Видя се, че при една педя сняг върху волтаиците и силен леден вятър при перките не може да се разчита на тях.
Т.е. когато най-много се нуждаем от енергия, ВЕИ-тата не вършат работа.

Още от