Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Активите на БАКБ се увеличават с 12% през 2020 г.

Пандемията е свила печалбата на банката през миналата година с близо 20% до 11,480 млн. лева

Активите на БАКБ се увеличават с 12% през 2020 г.

Снимка: БАКБ

Активите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) в края на 2020 г. са над 1,868 млрд. лева, което представлява годишен ръст от 11,86%, пише в отчета на банката.

Още по темата

В кредитната институция отчитат, че въпреки сложната икономическа ситуация през годината, белязана от пандемията с COVID-19, банката продължава да разширява кредитния си портфейл.

Запазва се тенденцията от последните години на увеличаване на дела на кредитите за физически лица и диверсифицираното финансиране на корпоративни клиенти, както за малки и средни фирми.

Постигнатото увеличение от 13,37% за едногодишен период превишава над два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател (5,20%), отчитат в банката. Принос за добрите резултати имат и отпуснатите кредити по програмите за подкрепа на МСП, пострадали от COVID-19.

Привлечените средства на граждани и фирми нарастват чувствително и в двата сегмента, с годишно увеличение от 12,46%. За разглеждания период банковата система отбелязва средно 9,99% годишен ръст в привлечените средства, посочват от БАКБ.    

В края на миналата година кредитната институция отчита 5,45% ръст на нетните приходи от лихви въпреки стеснените лихвени маржове и ниските нива на лихвите на банковия пазар през 2020 г. Приходите от лихви за една година се увеличават с 2,12% до 47,705 млн. лева.

За сравнение, при средните показатели на банковата система годишният спад е 3,52%.

През миналата година пада цената на финансирането за бизнеса и домакинствата. Намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс е с 16,27% на годишна база до 5,997 млн. лева.

В БАКБ уточняват, че банката преодолява промените на пазара на такси и комисиони. Нетният доход от такси и комисиони намалява със само 3,28% благодарение на разширяващата се клиентска база и трансакциите, извършвани през дигиталните канали на кредитната институция. За същия период банковият пазар губи 6,11% от приходите си.

В банката отчитат, че несигурността, породена от пандемията, намира отражение в увеличените разходи за обезценки, които прави цялата банкова система. Тези разходи намаляват финансовия резултат, но са своеобразен буфер и гаранция за устойчивостта на банката в следващите периоди.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 11,480 млн. лева след данъчно облагане, с отчетен еднократно негативен ефект от предоговорени лихви по кредити за периода. На годишна база печалбата отбелязва спад от 19,81%.

Капиталовата позиция на банката запазва положителната си динамика и отчита ръст от 6,46% спрямо края на 2019 г.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
КФН вписа емисията акции от увеличението на капитала на „Доверие Обединен холдинг“