IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Хаджийски: MTF SOFIA постигна 346 млн. лв. оборот през 2019

Основно се търгуват деривати с цената на електроенергията, акции и деривати на долар/лев

08:47 | 05.02.20 г. 4
Ангел Хаджийски: MTF SOFIA постигна 346 млн. лв. оборот през 2019

През 2016 г. стартира дейността на първата в България Многостранна система за търговия (МСТ) – MTF SOFIA. На фона на ниската ликвидност на капиталовия пазар МСТ София успя да привлече участници, които да използват възможностите, предоставени от пазара, което логично доведе до постепенно увеличение в обемите и оборота, коментира Ангел Хаджийски, председател на Съвета на директорите на ИП „Капман" АД.

- Г-н Хаджийски какви обороти постигна MTF Sofia през 2019 г.?

- Оборотът на MTF Sofia се покачи с 14,6% през 2019 г. до 345,9 млн. лв, като се формира от сделки с акции, облигации и инструменти, търгувани на сегмент „Деривати“. По класовете финансови инструменти сделките с акции бяха за 92.05 млн. лева (+14.5%), облигации за 38.77 млн. лв. (-65,8%), БТФ за 1.27 млн. лв. (-60,3%)  и деривати за 213,8 млн. лева (+104.87%).

(За сравнение „Българска фондова борса“ АД приключи с по-нисък оборот през миналата година или с 334 млн. лв., бел. ред.)

С най-голям дял в оборота бяха инструментите, търгувани на сегмент Деривати, с 61.8%, където са регистрирани 14 емисии, от които 4 сертификата са базирани на изменението на фиксинга на лева към щатски долар, определян от БНБ, със сетълмент 7, 14, 21 и 30 дни, и десет на база електическа енергия на основа на цените, постигнати от търговията на БНЕБ, пазар Ден напред. Сертификатите са върху пикова и извънпикова елелтроенерия със сетълмент 3, 4 и 5 дни, като има седмични и месечни сертификати върху базова и пикова електроенергия. Всяка от емисиите сертификати притежава ISIN код, а сетълментът на транзакциите е чрез системата на Централен депозитар АД по обичаен за търговията с ценни книжа начин. Сертификатите са финансови и не носят задължение за физическа доставка. Инструментите са подходящи както за хеджиране, така и за лица, готови да поемат средно до високо ниво на риск.

В момента на MTF Sofia са допуснати за търговия 80 обикновени акционерни дружества, 19 емисии АДСИЦ и един НИД, тоест общо 100 компании. Също и 50 облигационни емисии.

- Какъв е стимулът за сключване на сделки на MTF Sofia?

- Основно по-ниските разходи и възможност да намалиш сетълмент цикъла на по-кратък от Т+2. (Сделките на БФБ се приключват на втория ден след сделката, бел. ред.)

- Сделките облагаеми ли са, или необлагаеми като на регулиран пазар на БФБ?

През 2019 са сключени общо 268 сделки на сегмет Акции, АДСИЦ и БТФ и НАИФ. Съгласно данъчното заканодателство, със ставка нула са само сделки, сключени на регулирани пазари, т.е. БФБ.  За данъчни нужди в Република България MTF Sofia не се третира като регулиран пазар.

- Същите облигации ли се търгуват като на БФБ и защо инвеститорите предпочитат МТФ?

Да, емисиите са идентични, но транзакционните разходи при сделки са по-ниски. Като допълнителна възможност е оптимизирането на сетълмент цикъла от Т+2 на по- кратък.

- Какво е БТФ, фондовете на Експат?

Сегментът е БТФ ( Борсово търгувани фондове) и НАИФ (Национални и алтернативни инвестиционни фондове). Да, би могло да се търгуват ETF-и, стига да има кой да регистрира емисиите на МТФ. За момента има само една регистрирана емисия на сегмента и това е НДФ Конкорд Фонд-7 Саут-Ийст Юръп.

- Колко от оборота с деривати е с лев/долар и колко с електроенергия?

От сключените 1 521 сделки на сегмент "Деривати"  22,75% е делът на валутните сертификати и 77,25% на енергийните. По размер на сделките 89,71% е делът на сделки с валутни сертификати и 10,29% на енергийните сертификати.

- Кои са типичните клиенти, които търгуват с дериватите? Търговци на електроенергия? Предприятия? Производители за хеджиране?

- Търговията със регистрираните сертификати е подходяща както физически, така и за юридически лица, готови да поемат средно ниво на риск, хеджиращи риск от промяна на валутен курс USD/BGN или изменение в цената на електрическата енергия. Регистрираните инструменти са подходящи както за хеджиране, така и за спекулативни операции. Всяка от емисиите сертификати притежава ИСИН код, а сетълментът на транзакциите е чрез системата на Централен депозитар АД по обичаен за търговията с ценни книжа начин.

Сертификатите са финансови и не носят задължение за физическа доставка. За разлика от стандартно търгуваните фючърси и опции, при сертификатите не се използва междинен клиринг, както и размерът на печалба/загуба е лимитиран и е ясен още при подаването на офертата или сключване на сделката между страните. Сключена сделка със сертификат не подлежи на промяна или междинно търгуване до вальора на сделката. На вальора печелившата страна получава само и единственно предварително договорената премия, а за другата страна загубата е лимитирана до същата стойност. Прилагам следния пример:

Фирма А ООД очаква спад на пиковата електроенергия поради сезонни фактори в близките дни  и решава да се възползва от създалата се ситуация като „продаде“ пикова електроенергия при текуща цена на БНЕБ – пазар „Ден напред“  за деня (Т+0) от 76.00 BGN/MWH и подава оферта  ПРОДАВА на 1 сертификат (1 сертификат  = 12 MWH)  при курс  78.00 BGN/MWH.

Сключва се сделка  за 1 сертификат на цена  78.00 BGN/MWH. Необходимата гаранция по сделката е 1 х ( 78 - 76 ) х 12 = 24 BGN, дължима от двете страни по сделката – КУПУВАЧ и ПРОДАВАЧ.

ЦД АД  блокира по 24 BGN за гаранция по сделката на двете страни по сделката.

На падежа (Т+5 работни дни) обявената от БНЕБ стойност  на пиковата електроенергия е 77.50 BGN за MWH.
Текущата цена на пиковата електроенергия, определена от БНЕБ – пазар „Ден напред“, е по-ниска от цената на сключената сделка, което определя, че печеливша страна по сделката е ПРОДАВАЧА.

Централен депозитар АД извършва разплащане към ПРОДАВАЧА в размер на 48 BGN, представляващи 24 BGN  освободена гаранция на ПРОДАВАЧА и 24 BGN  гаранцията  на КУПУВАЧА, явяваща се премия за ПРОДАВАЧА.

Каква е класацията по посредниците на MTF Sofia през 2019 г.?

http://media.snimka.bg/s1/6494/039231865.jpg

* Забележка: Кръстосана сделка се отчита като броя финансови инструменти и сумата по нея се удвояват.

Колко са посредниците на MTF Sofia?

Участници на MTF SOFIA могат да бъдат само юридически лица, които са банки или инвестиционни посредници, както и юридически лица от трета държава, получили лиценз или с признат лиценз от КФН. В момента 11 инвестиционни посредници са членове на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
vale1
преди 4 години
Освен в реално време може ли някъде да се видят сделките поне с публичните дружества ?Аз търсих сделки миналата година,които са станали няколко дена преди това и никъде не ги намерих.Исках да видя поне цената.....Даже се чудих дали да не се обърна към КФН....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
MTF SOFIA
преди 4 години
Уважаеми колеги, MTF SOFIA има страница от която бихте могли да получите борсовата информация в реално време - ***.mtfsofia.bg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
vale1
преди 4 години
Мнооого непрозрачни са тия !Не можеш да видиш сделките им с публичните дружества нито по емисия ,нито по време !Примерно Делян Пеевски си прехвърля пакети през тях на Гагарин и Булгартабак, ама информация ЙОК !А уж ще развиваме борсата .Ама то с какъвто се събереш - такъв ставаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
vankel
преди 4 години
Схемички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още