Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

А.Р.У.С.: Анонимни опитали да подложат КФН на натиск за "Свилоза"

Търговият предложител излезе с откровение към акционерите дни преди произнасянето на регулаторния орган

А.Р.У.С.: Анонимни опитали да подложат КФН на натиск за "Свилоза"

Прочувствено откровение отправи търговият предложител "А.Р.У.С. Холдинг" АД към останалите акционери на "Свилоза" АД. То е обявено чрез БФБ АД и е публикувано само дни преди Комисията за финансов надзор да се произнесе по търговото предложение.

Публикуваме в оригинал уникалния за българската борсова история текст:

Уважаеми акционери,

На 12.10.2018 г. ние отправихме към вас предложение за придобиване на вашите акции на цена 4,7 лева за акция. Тази цена беше значително по-висока, както от текущата пазарна цена, така и от определената при прилагането на общоприетите оценъчни методи, използвани така, както нормативните актове и практиката изискват.

След исканията за промени в оценката на акциите, направени от Комисията за финансов надзор, ние увеличихме предлаганата цена със 17% до 5,5 лева. Тази цена отново е много по-висока от справедливата стойност и всъщност е с 43% по-висока от среднопретеглената цена за последните 2 години преди датата на търговото предложение, и, забележете, с 12% по-висока от най-високата цена, на която са сключвани сделки през този период.

Ние определихме тази по-висока цена изцяло във ваш интерес и като форма на благодарност за доверието, което вие като инвеститори оказахте на Свилоза и на нас през годините.

Веднага след първоначалната регистрация на търговото предложение няколко (повечето засега анонимни) участници на борсовия пазар, опитаха да подложат Комисията за финансов надзор на организиран натиск да поиска – според нас прекомерно и дори абсурдно – повишаване на оферираната цена. Някои от направените твърдения и внушения (например за очакван, продължаващ дългосрочно, силен ръст на цените на целулозата) вече бяха решително опровергани от развитието на пазара на целулоза. Ние признаваме легитимността на желанието на всеки инвеститор да получи по-високи доходи от инвестицията си, но не и когато това се извършва чрез съмнителни действия, които силно наподобяват забранено и наказуемо пазарно поведение. Такъв тип действия могат да имат за резултат неоснователно налагане на забрана да продължим процеса при посочените ценови параметри, или дори да ни демотивират да го продължим изобщо някога.

Възможно е, ако Свилоза АД остана публична компания, капиталовият пазар някога да оцени вашите инвестиции в акции на Свилоза АД толкова високо, колкото ние го правим и да се намерят купувачи, които биха били склонни да платят сходна премия върху справедливата и пазарната стойност.

Ние искаме излизането на Свилоза АД от регулиран пазар да стане по достоен за нас и изгоден за инвеститорите начин, но отбелязваме, че делистването на Свилоза АД не е абсолютен приоритет, който да бъде преследван на всяка цена.

Отделно от това, ние все пак обмисляме какви правни действия да предприемем, за да компенсираме вредите, причинени от тези действия на нас и Свилоза АД, т.е. и на вас.

С уважение,

АРУС Холдинг АД

Приложена е и информация, че наличностите на целулоза по европейските пристанища са се увеличили с 35% от октомври 2017 г. до октомври 2018 г., и че продажните цени на Свилоцел ЕАД (дъщерното дружество на Свилоза) са се свили с 4% през ноември 2018 г. Очакванията са през декември да има ново намаление на продажните цени с 2%.

Напомняме, че самата Комисия за финансов надзор заяви до Investor.bg, че недоволните от търговата цена за Свилоза АД могат да подадат жалба.

А.Р.У.С. Холдинг АД повиши търговата цена със 17% до 5,5 лв., но не представи поисканата от Комисията оценка по метода на дружествата аналози.

Според източници на Investor.bg срокът за произнасяне от КФН дали да забрани или разреши търговото предложение изтича в следващите няколко работни дни. Видно от писмото на А.Р.У.С., Свилоза АД може да остане и публично дружество.

Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
8
 
5
abc
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това, че Комисията върна търговото означава, че е открила в него грешки , пропуски и неточности съобразно изискванията на Закона / ЗППЦК /, както и свързаните с него Наредби.
Ако Комисията отново го върне, това ще е единствено и само по същите причини, при което Дачев може да се сърди и да търси отговорност от ИП, който му подготвя търговото! А ако не е съгласен с Решението, тъй като е юрист , много добре знае реда по който може да се обжалва това Решение. В Закона е разписано. Друг е въпросът, дали той иска да спазва Закона...
Писанието на Дачев е или директно обвинение към Комисията в некомпетентност, или в това, че тя може да бъде повлияна в решенията си и да наруши Закона в следствие от изказани от нас мнения.
Аз не искам мажоритаря да защитава моите интереси. По Закон защитата на миноритарните акционери се осъществява от КФН. До сега тя се справя с вменените и задължения и се надявам, че и за напред ще е така.

А Колчев освен прогнозните цени на целулозата за идните няколко месеца можеше да посочи и прогнозния резултат на Свилоза за Q4. Тогава подписаното от него съобщение щеше да изглежда по пълно и не така манипулативно.

Изложиха се с тези си писания. Имах много по-високо мнение за тях...
1
 
11
 
4
преди 5 месеца
Е как да са анонимни, образцитте за подаване на жалба до КФН не позволяват жалбите да са анонимни. Всички следва да са подписани и дори електронно подадените следва да са с електронен подпис, който съдържа цялата информация за лицето.
Анонимна му е главата на дачев...
0
 
15
 
3
преди 5 месеца
Е как да са анонимни, образцитте за подаване на жалба до КФН не позволяват жалбите да са анонимни. Всички следва да са подписани и дори електронно подадените следва да са с електронен подпис, който съдържа цялата информация за лицето.
Анонимна му е главата на дачев...
0
 
12
 
2
mpy_yordanov до: ceneto
преди 5 месеца
цитат от АРУС: "няколко (повечето засега анонимни) участници на борсовия пазар, опитаха да подложат Комисията за финансов надзор на организиран натиск да поиска – според нас прекомерно и дори абсурдно – повишаване на оферираната цена"

поздрави
0
 
13
 
1
преди 5 месеца
добре де какво е това заглавие, какви са тия анонимни дето подлагат кфн на натиск - може ли да го разясните това?
човек подава жалба и ако няма основания кфн я отхвърля, това ли е натиска?

Още от Новини и анализи
Свиващият се оборот на БФБ паказва почти пълна апатия към търговията