IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКР оцени като добро финансовото състояние на Евроинс

Българският общозастрахователен пазар е затвърдил тенденцията на ръст в прихода по записани брутни премии през последните 3 години

18:03 | 16.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) присъди на „ЗД Евроинс“ дългосрочен рейтинг на способност на изплащане на искове: BBВ- с перспектива „в развитие” и дългосрочен рейтинг по национална скала: А (BG), перспектива „в развитие”, става ясно от съобщение на сайта на Българската фондова борса (БФБ - София).

Това означава добра способност за навременно посрещане на финансови задължения, добро финансово състояние, умерена чувствителност към неблагоприятни изменения в политическата или икономическата среда и умерен кредитен риск.

Перспективата „в развитие“ отразява очаквания за настъпване на събитие, което може да окаже негативно или позитивно влияние върху рейтинговата категория.

Според оценката на БАКР българският общозастрахователен пазар е затвърдил тенденцията на ръст в прихода по записани брутни премии през последните 3 години, като се характеризира с висока степен на пазарна концентрация -73,7% от брутните премийни приходи (БПП) в сектора (към 06.2016г.) се формира от седемте най-големи дружества (71,5% за 2014г.).

Основните фактори, възпрепятстващи развитието на общозастрахователните компании, продължават да бъдат несигурното възстановяване на българската икономика от кризата и съпътстващите го слаба икономическа активност, пониженото вътрешно потребление и несигурност по отношение на бъдещите доходи на домакинствата.

Секторът запазва висок потенциал за растеж, предвид ниските нива на застрахователна плътност и проникване, посочват от агенцията. През периода на актуализация (06.2015- 06.2016г.) акционерният капитал на „ЗД Евроинс“ не е променян и остава в размер на 16, 470 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още