IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ започна на зелено последната търговска седмица за годината

"Софарма" стана лидер по оборот и брой сделки след продажбата на дъщерно дружество за хранителни добавки

18:31 | 29.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ) яхна зелената вълна в последната търговска седмица от 2020 г., като три от индексите записаха повишения, а един остана без промяна по време на днешната сесия.

Основният индекс SOFIX нарасна с 0,48% до 446,79 пункта, а по-широкият BGBX40 отчете ръст от 0,40% до 101,06 пункта. Секторният BGREIT остана без промяна, а BGTR30 прибави 0,31% до 499,39 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 707,3 хил. лв. след 269 сделки с 47 емисии. Днес бяха търгувани акции на 13 компании от SOFIX, като с тях бяха сключени 154 сделки за 173 хил. лв.

Общо шест дружества от индекса записаха ръстове в цената, като най-голям беше той при „Химимпорт“, чиито акции поскъпнаха с 3,24%. На второ място е „Доверие Обединен Холдинг“ АД с повишение от 1,82% и ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ с ръст от малко над 1%. Останалите седем от търгуваните компании приключиха сесията без особена промяна в цената на книжата си.

Без промяна са и акциите на „Софарма“, която днес обяви, че е продала дела си в „Аромания“.

На 23 декември производителят на лекарства обяви чрез БФБ-София, че Съветът на директорите е дал зелена светлина за преговори за продажбата и на друго дружество – търновското „Вета Фарма“.

„Причината за намеренията за продажба на дяловете са резултат от преструктурирането, което тече в групата. Значимите продукти на „Аромания“ са вече част от портфолито на „Софарма“, а „Вета Фарма“ е строго профилирана и в дългосрочен план не е атрактивна с оглед на желанията ни да се фокусираме в основната си дейност“, коментира пред Investor.bg Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на компанията.

„Преговорите за „Аромания“ даже приключиха успешно. Сделката е малка, но за нас тази фирма вече не е необходима като част от групата“, заяви Виячева.

Фармацевтичната компания е днешният лидер по оборот с 51,1 хил. лв. и сделки - след 24 сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още