IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартабак спира производството и продажбите за Близкия изток от 1 април

На фона на новините акциите на тютюневия холдинг поевтиняват със 7,7%, като са най-губещите за деня до момента

15:54 | 16.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Булгартабак спира производството и продажбите за Близкия изток от 1 април

Булгартабак Холдинг АД преустановява производството и продажбите на продукцията си за Близкия изток от 1 април, съобщава цигареният холдинг.

Най-голямата компания по размер на пазарната капитализация на Българската фондова борса обосновава взетото решение с чувствителната ситуация в региона и негативна медийна кампания, водена срещу нея.

На фона на новините по-малко от два часа преди края на борсовата търговия книжата на Булгартабак Холдинг бележат най-голям спад до момента – от 7,7% до 60 лв. за брой.

Тютюневият холдинг съобщава за рязко намаляване на поръчките от региона на Близкия изток и за „възникване на сериозен репутационен риск“. В резултат на това е взето решението за преустановяване на производството и продажбите на продукцията за региона от началото на следващия месец.

„Булгартабак Холдинг е осъществявал износа си в съответствие с всички изисквания на митническото и търговско законодателство, което се доказва и от множеството митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години“, пише в съобщението до медиите.

„Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близък изток, които оперират в региона над 10 години, т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Извършените процедури и направената комуникация, включително от реномирани международни консултанти по времето на приватизацията на Булгартабак през 2011 г., не са констатирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството“, пише още там.

Решението за спиране на износа се обосновава и „с оглед на чувствителната ситуация в Близкия изток“. Така компанията се опитва да предотврати въвличането си „в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване“.

От цигарения холдинг изчисляват, че в резултат на негативната кампания ефектът „ще е загуба на близо 400 работни места в София БТ АД и Булгартабак Холдинг АД, което представлява 8% от работещите в групата Булгартабак и свързаните с нея предприятия, сериозни щети за бизнеса, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80% от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства“.

Към 15:38 часа след 20 сделки акциите на Булгартабак Холдинг АД губят 7,7% от стойността си до 60 лв. за брой и 442,033 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
Alee
преди 8 години
Имах акции тук малко след 2002 г. Когато тръгна първата приватизация по времето на царчето, и ДПС я провали, продадох всичко и се зарекох там където има намесена държава и политици да не пипвам повече. *** позиция, зависеща от капризите на българските псевдополитици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Голямата част от контрабандата на Булгартабак по времето на Орешарски напускаше страната само по документи. Бойко леко ги ритна, дотолкова че да ги принуди наистина да ги изнесат и да си ги внесат като контрабанда. Само че турците не си поплюват. Не че са толкова праведни, но с парите се финансираше ППК. Затова и Доган се изкарва български патриот след като му отрязаха бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
djb95
преди 8 години
Типично за всички приватизирани под масата дружества. Управлявани некомпетентно , пълни с далавери и политически покровителства.Инвестор не посочва в статията си , че според семейство Пеевски виновни за провала на Булгартабк на Арабския пазар са семейство Прокопиеви и в. Капитал. Може би със статиите си , че Булгартабак изнася в Близкия изток легално , но оттам цигарите им стигат до Турция нелегално и това не беше преустановено от компанията.Или че изнасяха за Сирия , изчакваха да паднат батериите на ДжПиЕс у стройствата и връщаха цигарите в Турция и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още