IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се промяна в ръководството на Булгартабак

Предлага се Съветът на директорите да бъде 5-членен и двама представители на TGI Middle East да влязат в него

16:43 | 07.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Готви се промяна в ръководството на Булгартабак

Готви се промяна в ръководството на Булгартабак холдинг АД. Това става ясно от поканата за свиканото на 31 март 2016 г. извънредно общо събрание на акционерите, публикувана чрез БФБ-София.

На него собствениците на акции от капитала на цигарения холдинг ще решат дали да освободят сегашния председател на Съвета на директорите (СД) и изпълнителен директор на компанията Венцислав Златков Чолаков и заместник-председателя на СД Миглена Петрова Христова.

Преди да се гласуват новите членове Общото събрание на акционерите трябва да увеличи броя на членовете на СД от трима на петима, тъй като се предвиждат четирима нови членове, след като се очаква досегашният член Радослав Василев Рахнев да остане на поста си.

Предложените нови членове на СД са Шреаз Кишор Фадниз (Shreyas Kishor Phadnis), Рахул Дататрая Нимкар (Rahul Dattatrya Nimkar), Владимир Гечев Жеков и Светлана Райкова Мартева.

Техният мандат ще бъде три години, считано от вписване на решението за избирането им в Търговския регистър.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Шреаз Фадниз е управляващ директор на TGI Middle East, а Рахул Нимкар – директор „Правни въпроси“ на базираната в Дубай, Обединени арабски емирства, компания.

Регистрираното в свободна търговска зона в Дубай дружество TGI Middle East пък притежава Livero Establishment - лихтенщайнското дружество, което през 2014 г. придоби BT Invest - виенското дружество, чрез което беше приватизиран Булгартабак Холдинг през 2011 г.

Тогава се коментираше, че неизвестно физическо лице контролира офшорното Livero Еstablishment, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разгледа продажбата на цигарения холдинг. Тогава регулаторът постанови, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, не става въпрос за концентрация между две предприятия и съответно - не следва сделката да се разглежда от него.

Към 31 декември 2015 г. основни акционери в Булгартабак са BT Invest, Австрия, със 79,83%, а юридически и физически лица притежават 19,19% и 0,98%, съответно.

Същевременно Владимир Жеков е изпълнителен директор на дъщерните на Булгартабак - „София-БТ“ АД и „Благоевтрад-БТ“ АД, а Светлана Мартева – член на СД на „София-БТ“ АД, „Благоевтрад-БТ“ АД, „Плевен-Булгартабак“ ЕАД и „Шумен-Табак“ АД.

Акционерите на Булгартабак холдинг АД трябва да определят и размера на възнагражденията на новоизбраните ръководители. Предлага се заплатата на новоизбраните членове да бъде 2 600 лв. месечно. Директорите ще трябва да внесат и гаранция за управление в размер на три месечни работни заплати, ако общото събрание одобри това.

Днес няма сделки с акции на Булгартабак холдинг. Те поевтиняват с 2,85% от началото на годината до 63 лв. за брой и 464,135 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още