IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VTB Capital осребрява инвестицията си в Булгартабак

В КЗК е постъпило уведомление от лихтенщайнското "Ливеро Естаблишмънтс" за намерение за придобиване на контрол над „БТ Инвест“ ГмбХ

11:51 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
VTB Capital осребрява инвестицията си в Булгартабак

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило уведомление, по което е образувана преписка, с което Комисията се уведомява за намерението на „Ливеро Естаблишмънтс“, Лихтенщайн, да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол върху „БТ Инвест“ ГмбХ, Австрия.

"БТ Инвест“ ГмбХ е мажоритарен собственик на Булгартабак-холдинг с дял от 79,83% от капитала. E. Miroglio Finance S.A. притежава 10,44%, а Корпоративна търговска банка АД – 8,10%.

През септември 2011 г. "БТ Инвест ГмбХ" придоби мажоритарния дял в тютюневия холдинг от държавата за 100,1 млн. евро, като се ангажира за срок от 5 години да не намалява акционерното си участие в компанията и дъщерните й дружества, и да не осъществява структурни промени или преобразувания в групата.

Пазарната капитализация на холдинга в момента е 773,6 млн. лв., или 395,5 млн. евро, като днес няма промяна в цената от 105 лв. за акция. 

Mажоритарен собственик на "БТ Инвест“ ГмбХ е инвестиционната компания VTB Capital с основен акционер ВТБ Банк.

В средата на декември ръководителят на инвестиционното звено на групата VTB Capital International Атанас Бостанджиев предложи „Группа ВТБ”, собственикът на ВТБ Банк, да съкрати своите звена в чужбина с около 40%. „Нужно е незабавно да се заемем с този въпрос и да вземем активни мерки за репозициониране, реструктуриране и преориентация на бизнеса.” 

Преди годините на кризата руското правителство окуражи инвестициите на банковата група в Европа. За целта през 2008 година беше създадено дружеството VTB Capital.

VTB Capital присъства в България с няколко големи инвестиции – заедно с Корпоративна търговска банка (КТБ) компанията е собственик на БТК и „Булгартабак Холдинг”. През април миналата година инвестиционното звено на „Группа ВТБ” закупи 9,9% от капитала на Корпоративна търговска банка.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Не се очаква концентрацията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари на територията на България, тъй като характерът на извършваната от участниците в нея дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката да окаже въздействие поради липсата на хоризонтални и вертикални ефекти, както и поради липса на отношения на свързани пазари, посочва КЗК.

Във връзка с искането КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Становището следва бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата (10 февруари) на публикуване на настоящото съобщение, като бъде подкрепено със съответни доказателства.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още