Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Цената от промяната в състава на SOFIX за Expat SOFIX ETF е около 2% от активите

Фондът ще трябва да продаде акциите си в Алкомет на много по-ниска цена от тази, на която ги купи

Цената от промяната в състава на SOFIX за Expat SOFIX ETF е около 2% от активите

Борсово търгуваният фонд Expat SOFIX ETF вече плаща известна цена за ребалансирането на основния индекс на БФБ SOFIX, откъдето излизат Алкомет, Индустриален капитал холдинг и Холдинг Варна, а влизат Сирма груп холдинг, Доверие обединен холдинг и Индустриален холдинг България.

Още по темата

Тежка цена номер 1

Фондът ще трябва да продаде акциите си в Алкомет АД на много по-ниска цена от тази, на която ги купи преди само 6 месеца. Преди дни имаше сделки с акции на Алкомет АД за 585 хил. лв., като големите сделки са за 38 463 акции при цена от 14 лв./бр.

Общо Expat SOFIX ETF имаше 44 691 акции в Алкомет. Те бяха придобити на 16 март, като цената тогава беше 20,5 лв. за ценна книга. Иначе казано - ще станем свидетели на бърза загуба за вложителите във фонда с 31,7% за 6 месеца. Това са грубо 240 хил. лв., или около 0,66% от активите на Expat SOFIX ETF.

Тежка загуба номер 2

През март Expat SOFIX ETF продаде акциите си в Индустриален холдинг България АД при цена от 0,8 лв. за брой, а сега цената е 1,1 лв. на акция. Така фондът ще трябва да купува на с 30 ст. по-висока цена - ръст на цената от 37,5%.

Expat SOFIX ETF притежаваше 1,26 млн. акции и ако сега си ги купи, това ще му струва с по 30 ст. по-скъпо на акция. Това прави 378 хил. лв. повече, или около 1,2% от активите на фонда.

Тежка загуба номер 3

От SOFIX излиза и Индустриален капитал холдинг АД, чиито акции от ноември 2016 г. до май 2017 г. се търгуваха за около 4,5 лв. за брой. В този период фондът е увеличил притежаваните акции в дружеството. Последните сделки с тези акции са при цена от около 3,6 лв., или загуба от 0,9 лв. на акция при последно притежавани 57 417 акции, или около 50 хил. лв.

Тежка загуба номер 4

Цената на акциите на Доверие обединен холдинг АД се повиши с 292% в последните 12 месеца до 2,535 лв. за акция. Повишението за последните 3 месеца е с 46%, след като спекулантите предположиха, че ДОХ АД ще влезе в SOFIX и Expat SOFIX ETF ще трябва да купува, като те го изпревариха и купувайки първи, повишиха цените.

Сега Expat SOFIX ETF ще трябва да купи ДОХ АД на най-високите цени от 2012 г. насам. Също така ще трябва да придобие акции от Сирма груп холдинг АД на цени от около 1,15 лв. за акция, което е близо до максималните цени от излизането на това дружество на БФБ-София през 2015 г. при емисионна цена от 1,2 лв.

Сумарната загуба от промяната в състава на SOFIX е около 2% от активите на фонда, и то само за 6 месеца.

Надеждата

Надеждата на Expat SOFIX ETF е след 6 месеца да няма големи промени в базата на SOFIX, особено да не се случи поредната замяна, като Индустриален холдинг България излезе, а на негово място влезе отново Алкомет например.

Все пак всичките тези силни движения от 30% за повече за 6 месеца са благоприятни за някои спекуланти, успешно прогнозирали бъдещите промени в SOFIX.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

Коментари (17)

   1| 2    
3
 
4
 
17
преди 6 месеца
Г-н Василев, това, че не си признавате, че разходите са над 2,5% TER за евентуален инвеститор за 1 година не ви прави чест! Наистина няма смисъл с вас да се спори.
Жив и здрав - ако съвеста ви го позволява...
2
 
6
 
16
NikolayVassilev до: Toranaga
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Уважаеми Торанага,
След този мой коментар няма да следя повече коментарите под всяка статия. Участвам редовно в тематичния форум.
Не приемам изчисленията на Мариян за някакви 2% "разход".
Препоръчвам да прочетете другата статия от днес, която показва нашата позиция. Вижте графиката отдолу - тя е важната, а не частични изчисления.
Поздрави, НВ
1
 
3
 
15
преди 6 месеца
Това колко остава за вас кaто фонд, не интересува инвеститора, а колко му струва - и това е доста над 2,5% TER!!!!!
2
 
2
 
14
Toranaga до: NikolayVassilev
преди 6 месеца
Aз си спомням, когато анализирах вашия проспект, че TER беше 2,5%, което е останало в мен като цифра. Наистина сега се опитах да намеря информацията, но съм я изтрил, тъй като не сметнах за интересно да влизам в него - явно съм запомнил"worst cost".
http://expat.bg/bg/funds/ExpatBulgariaSOFIX

Не ви прави чест, да не напишете на ПЪРВА страница колко струва всичко това. Освен spred -a купува - продава от 2%, всичко друго трябва с лупа да го търсиш. Колко ви е TER-a за последната 1 година, за да мога да сметна още веднъж. Предвид фактите изчислени от Мариян 2% от активите и вашата такса от 1% , която сам по-горе посочвате излиза, че TER e 3%!!!
Дайте числа, за да проверя как смятате. Аз съм завършил НПМГ...
Дано моите пояснения подобрят ценовата контрастност на вашата страница.
Поздрави
0
 
6
 
13
NikolayVassilev до: Toranaga
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Уважаеми Торанага,
Не разбрах всичките удивителни и въпросителни.
Нашето Total Expense Ratio е 1.38% за 2016 г. За бъдещи периоди е вероятно да намалява, ако фондът расте.
Най-голямата част е годишната такса за управление, която е 1%. Отговорих Ви, защото от вашия коментар човек може да си помисли, че само годишната такса за управление е 2.5%.
По проспект 2.5% е максимално допустимия и възможен TER, който вероятно никога няма да бъде достигнат.
Дано пояснението е полезно за Вас.
Поздрави, Н

Още от Новини и анализи
Червен финал на седмицата за индексите на БФБ