IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверие подлага на гласуване сделките със свързани лица в ЧЕЗ Разпределение

Мажоритарният собственик вероятно няма да може да гласува, защото е заинтересована страна

09:33 | 12.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Доверие подлага на гласуване сделките със свързани лица в ЧЕЗ Разпределение

Пенсионните фондове на ПОК Доверие са внесли допълнителна точка към дневния ред на Общото събрание на ЧЕЗ Разпределение България АД, насрочено за 20 юни, с която подлагат на гласуване сделките с ЧЕЗ България ЕАД.

Ключовото е, че вероятно собственикът на 67% от ЧЕЗ Разпределение България АД, а именно - CEZ A.S., няма да може да гласува, защото е свързано лице със ЧЕЗ България ЕАД и в този смисъл е заинтересовано лице.

Така решението дали да има сделки между ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ България ще зависи от малките акционери, които контролират 33% от капитала на компанията.

Фондовете на ПОК Доверие имат 11,94%, тези на ПОК ДСК Родина са с 2,09%, а тези на ПОК Алианц България са с 2,69% по данни към 19 декември 2013 г. Общо това са 16,72%, или повече от половината от акциите, които вероятно ще имат право на глас. Има и други големи малки акционери в ЧЕЗ Разпределение, като например пенсионните фондове на ЦКБ Сила с 6,1%, както и фонд на УПФ Съгласие с 3,98% към 19 декември 2013 г.

Реално с предложената от Доверие точка в дневния ред се материализира ефектът от това, че CEZ A.S. не купи част от продадените от държавата акции и остави възможност за инициатива в малките акционери.

Подобни точки могат да бъдат предложени и към общите събрания на ЧЕЗ Електро и Енерго-Про Продажби, където миноритарните акционери имат над 5% от капитала и могат да предлагат точки към дневния ред на общите събрания.

Вижте акционерите в енергоразпределителните дружества.

Конкретният тест на точката от дневния ред на ЧЕЗ Разпределение, предложена от Доверие гласи: „Одобряване на сделките и плащанията по договори между ЧЕЗ България ЕАД и Дружеството (със срок на действие до 1 август 2019 г.) а именно: Договор за услуги, Договор за предоставяне на услуги за избор на доставчици, Договор за наем на автомобили, Договор за общи условия при продажба на стоки и Договор за наем на недвижими имоти, с които, след придобиване от Дружеството на статут на публично дружество, се преминава прагът по чл. 114, ал. 1, т. 1, буква б или по т. 2 във връзка с т. 1 буква б от ЗППЦК."
 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
bivsh
преди 10 години
"Ключовото е, че вероятно собственикът на 67% от ЧЕЗ Разпределение България АД, а именно - CEZ A.S., няма да може да гласува, защото е свързано лице със ЧЕЗ България ЕАД и в този смисъл е заинтересовано лице".Пак не сте в час! И пак разсъждавате без да сте се подготвили! Ключовото е съвсем друго. Има ли право акционер да включва точка по 114 ЗППЦК 14 дни преди събранието? И след като според вас точката явно ще може да се подлежи на гласуване, може ли да пуснете линк да намерим мотивирания доклад... Дори и решение на ВКС има в тази насока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
vale1
преди 10 години
Да бяха предложили и един сплит на акциите ,че да влезем в Софикса.А и един дивидент независимо от размера ,не би се отразил зле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още