Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Елана Трейдинг: SOFIX се понижава с по-бавни темпове от DAX и S&P 500

Оборотът на БФБ расте от началото на октомври, но сделките намаляват

Елана Трейдинг: SOFIX се понижава с по-бавни темпове от DAX и S&P 500

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основният индекс на Българска фондова борса SOFIX продължава да се понижава и през октомври, но с по-бавни темпове в сравнение с други регионални показатели като полския WIG20, както и водещите DAX и S&P 500, които отбелязаха сериозни спадове в края на миналата и по време на настоящата седмица. Това посочи Натали Илчева, старши анализатор в Елана Трейдинг, в коментар за investor.bg.

Положителна новина е, че оборотът на БФБ от началото на месеца е с 21% по-голям в сравнение с оборота за същия период предходната година.

Въпреки това впечатление прави фактът, че сделките са с 15% по-малко и че приблизително 7 млн. лв. от оборота са формирани от няколко големи сделки: "235 Холдингс" с три сделки за близо 3 млн. лв., "Парк" АДСИЦ с 12 сделки за общо 1,2 млн. лв., "Делта Кредит", "Велграф Асет Мениджмънт" и "Инвестиционна компания Галата" със сделки за по 1 милион лева за всяка от трите компании.

"Несъмнено една от водещите новини тази седмица беше обявяването на предстоящото търгово предложение към миноритарните акционери в "Свилоза" АД", каза още Натали Илчева. Вследствие на последното цената на акция на "Свилоза" тръгна нагоре в очакване на одобрение на търговото предложение от страна на регулатора.

Положително движение отбелязаха и акциите на "Индустриален холдинг България" и "Доверие обединен холдинг" след сериозния им спад при излизането им от SOFIX след последното му ребалансиране. Така засиленото търсене от началото на месеца доведе до очаквано възстановяване на цените на двете акции.

Цените на акциите на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД пък отбелязаха лек спад от началото на месеца, което се дължи основно на спирането на търговията от страна на инсайдерите в края на септември, коментира още Натали Илчева.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX увеличи загубата си от предходната сесия