Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Еврохолд" планира да набере до 100 млн. евро чрез нови акции на БФБ

Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции

"Еврохолд" планира да набере до 100 млн. евро чрез нови акции на БФБ

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

"Еврохолд" АД, планира увеличение на капитала си чрез емисия нови акции на Българската фондова борса (БФБ), чрез която компанията ще привлече до 100 млн. евро собствени средства, съобщи дружеството чрез борсовия оператор.

Предложението ще бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите на 10 април. Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност от съответно 1 лв. и 2,50 лв.

За целите на увеличението на капитала "Еврохолд" ще публикува проспект, който трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор.

Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31,6 млн. акции).

Еврохолд България АД
Инвестиционен посредник по увеличението на капитала ще е Евро-Финанс АД.

“Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане”, коментира Васил Стефанов, ръководител “Сливания и придобивания” в компанията.

Основните акционери в "Еврохолд", в това число мажоритарният - "Старком Холдинг" АД, потвърждават участието си в предстоящото увеличение на капитала.

В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с "ЧЕЗ Груп" преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга, основните акционери в "Еврохолд" имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията. 

На 19 януари 2021 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие дружествата на чешката енергийна компания "ЧЕЗ Груп" в България.

По този начин "Еврохолд" получи всички необходими регулаторни разрешителни за реализиране на придобиването. Сделката вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври миналата година.

"Еврохолд“ ще придобие контрол над бизнеса на "ЧЕЗ Груп“ в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“. Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България“ АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България“ АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги – "ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса – "Бара Груп“, и "ЧЕЗ България“ ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

В условията на пандемия Групата запази приходите си на стабилно ниво, като отчете незначително намаление от 1,1% до 1,53 млрд. лв. Застрахователното направление "Евроинс Иншурънс Груп“ отчете нарастване с 5% на общите консолидирани приходи от застраховане до 1,39 млрд. лв. , в т.ч. и на записаните бруто премии от застраховане с 8%.

Останалите дъщерни компании също се справиха в условията на променената от въздействието на COVID-19 пазарна среда, като приходите от финансово-инвестиционна дейност на холдинга се увеличават - с над 69% до 9,1 млн. лв.

Негативното икономическо въздействие на пандемията се отрази неблагоприятно върху представянето на някои от дружествата в групата и по-специално засегна автомобилното направление и частично лизинговото направление, които отбелязаха спад на приходите си от дейността съответно от 33% и 14%.

Оперативната рентабилност намалява, а крайният финансов резултат е отрицателен, което се дължи на въздействието на кризата в резултат на пандемията от COVID-19, както и на еднократни ефекти. 

За дванадесетте месеца на 2020 г. групата "Еврохолд“ реализира нетна загуба в размер на 29,6 млн. лв. спрямо реализираната за 2019 г. загуба от 2,9 млн. лв.

В края на декември активите на дружеството надхвърлят 1,64 млрд. лв. което е с 8,6% повече спрямо 2019 г. 

От началото на годината акциите на "Еврохолд" поскъпват с близо 50% при пазарна капитализация от 513,6 млн. лв. 

* Материалът е актуализиран с финансови данни за компанията към 10:05 часа

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
ХЕС одобри дивидент от 0,26 лв. на акция от печалбата за 2020 г.