Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР разреши продажбата на "ЧЕЗ Разпределение" на "Еврохолд"*

Комисията оценява сделки с повече от 20% от акциите на енергийни дружества, които осъществяват лицензионна дейност в енергийния сектор

КЕВР разреши продажбата на "ЧЕЗ Разпределение" на "Еврохолд"*

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на CEZ Group да прехвърли притежаваните от него 67% от акциите от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ на дружеството „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“ от групата "Еврохолд България".

В края на октомври сделката за продажбата на активите на чешката компания у нас получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Съгласно Закона за енергетиката енергийният регулатор разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или природен газ, с оглед гарантиране на сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред. 

Комисията се произнася след влизането в сила на всички други необходими разрешения и одобрения, свързани със сделките, уточняват от КЕВР.

В хода на образуваното административно производство по подаденото от CEZ Group заявление Комисията се произнесе въз основа на постъпили становища от Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция „Разузнаване“, Държавна агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд София – град в 14-дневен срок.

"Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката", коментира Васил Стефанов, ръководител “Придобивания и сливания” в "Еврохолд България".

Той уточни, че компанията има подкрепата на инвестиционни банки с опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал.

"След завършване на придобиването ще работим за създаването на силна регионална ютилити компания", коментира още Стефанов.

*Информацията е допълнена с коментара на "Еврохолд" по казуса.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
БЕХ можел да изпадне във финансов колапс заради смяната на ръководството