Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК даде зелена светлина на сделката между Еврохолд и ЧЕЗ Груп в България

Придобиването ще стане чрез специално създадената Eastern European Electric Company, съобщават от Еврохолд

КЗК даде зелена светлина на сделката между Еврохолд и ЧЕЗ Груп в България

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на Еврохолд България да придобие контрол върху дъщерните дружества на CEZ Group в България, съобщиха от компанията.

Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на Еврохолд.

Още по темата
Придобиването на дружествата на CEZ Group е част от стратегията на Еврохолд за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания.

От съобщението на Еврохолд не става ясно за стойността на сделката между двете компании. 

КЗК поднови процедурата за проучване на сделката между двете компании в началото на септември, след като Админинстративния съд на София - област отхвърли предишния отказ да разреши покупката.

Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на Еврохолд ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков, допълват от Еврохолд.

Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.

Чешката CEZ Group влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро. Две години по-късно компанията закупи и ТЕЦ "Варна".

Компанията от години се опитва да продаде българския си бизнес. През пролетта на 2018 година беше съобщено за продажбата на активите на "Инерком България". Тогава обаче КЗК не позволи на предприемача Гинка Върбакова да придобие активите на ЧЕЗ България, която има над 2 млн. клиенти в страната.

По време на изслушване в Народното събрание преди две години стана ясно, че "Инерком България" предлагат над 300 млн. евро за покупката на активите на ЧЕЗ България.

През 2019 година и Еврохолд поиска да купи ЧЕЗ България. Първоначално сделката беше блокирана от КЗК с мотива, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ България на свободния пазар на ток, тъй като за да участва на енергийната борса търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застраховки гаранции по сделките.

В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо 43 на сто от пазара на издаваните застраховки по гаранции в България, заявиха в края на 2019 година от КЗК.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Явно някой се е договорил с тиквата.

Още от Енергетика
Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия