Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

CEZ продава активите си в България на "Инерком"

Надзорният съвет на чешката компания е дал съгласие за сделката, подписването на договора се очаква до няколко дни

CEZ продава активите си в България на "Инерком"

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на чешката компания CEZ е дал съгласие за продажбата на активите си в България на "Инерком", сочи съобщение на сайта на CEZ. Пакетът от активи включва седем компании: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичната централа "Орешец" и дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп".

Подписването на договора се очаква до няколко дни.

"Инерком" е българско дружество, което управлява фотоволтаични централи в Южна България.

В съобщението не се уточнява стойността на сделката, но се отбелязва, че "като се вземе предвид продажната цена, 14-годишните инвестиции на групата в операциите в България като цяло носят положителна доходност".

В началото на 2017 г. в ЧЕЗ са получени няколко индикативни оферти за активите в България от различни инвеститори, в резултат на което групата е стартирала преговори за евентуалната продажба.

Още по темата

Най-високата оферта е предложена от "Инерком България", с която групата впоследствие започва ексклузивни преговори, пише още в съобщението.

Офертата на "Инерком" е била значително над справедливата пазарна стойност на активите, определена чрез независима оценка, като по този начин носи положителна възвръщаемост от инвестициите в българските активи.

В Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД влизат Гинка Николова Върбакова, Малина Иванова Върбакова и Милена Илиева Стоева, сочи справка в Търговския регистър. Капиталът на дружеството е 50 хил. лв.

Финансов консултант по сделката от страна на купувача е "Мейн Кепитъл".

Сделката трябва да бъде одобрена и от българските антимонополни власти - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

По време на изслушване в енергийната комисия днес ресорният министър Теменужка Петкова беше категорична, че ако се стигне до продажба на активите на групата у нас, за България е важно да бъдат гарантирани сигурността на доставките и качеството на услугата.

Международното дело, което ЧЕЗ заведе срещу България през юли 2016 г., няма да бъде повлияно от сделката и ЧЕЗ ще го продължи, посочват още от компанията в съобщението за сделката. Компанията подаде арбитражен иск срещу България за „стотици милиони евро“, като основанието за жалбата е „невъзможност за защита на инвестициите“. 

Още по темата

През октомври миналата година ЧЕЗ продаде ТЕЦ "Варна" на българското дружество "Сигда" ООД, зад което стои бившият транспортен министър Данаил Папазов.

Чешката компания влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро. Две години по-късно компанията закупи и ТЕЦ "Варна".

CEZ Group няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 г. E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 г. германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица. 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
kalendar до: pinoccio
преди 4 години
1
 
1
 
7
khao до: V.At.
преди 4 години
Няма профилна снимка
никаква радост не е имало, даже обратното:):) ЕРП-тата са най малко виновни за батака в нашата енергетика.
0
 
6
 
6
преди 4 години
Няма профилна снимка
Някъде другаде пишеше, че тази гаражна фирмичка имала 22 МВт соларни паркове. А една турбина преди десет години беше по 4 МВт мощност, сега може би има и по 16 МВт. и повече. Имаме общо 2 нови турбини или 6 стари. Голям парк, голямо нещо - да ти се изуят гащите от смех. Щели да вземат кредит, а имат 50 000 лв. капитал и надуват бузи, за да им се въртят перките. Да не говорим, че сме страна без вятър. Още Ботев е знаел, че няма хляб в тази работа - вятър повее, колкото да не изстине чевермето, а Балканът стене от глад. За 50 000 лв. "Явлена" ще им намери гарсониера в Ботунец, с кон вътре, а те купуват с тях ЧЕЗ. Ако има неправда, тя е само към тези мили хора, които купувайки ЧЕЗ, ще си избият парите чак, когато лъвовете на "Лъвов мост" изреват и те с глас.
0
 
6
 
5
преди 4 години
Няма профилна снимка
Странно, каква е радостта от това да изгоним ЧЕЗ и бизнеса му да мине към някаква фирма с неясен произход.Да ви напомня за "големия български бизнесмен" Ковачки, който също изскочи от нищото.И ако след 1 година абонатите на ЧЕЗ не са като в дискотека "ту светва, ту угасва", а в "ту угасва, ту загасва" какво?
1
 
17
 
4
преди 4 години
Няма профилна снимка
Един от проблемите на този тип дружества са *** кражби на ток. Държавата ги толерира и внася двоен стандарт сред гражданите си. Всичките три енергоразпределителни дружества в България са инструктирани от виско ниво, че за да правят бизнес в България ще трябва да приемт факта, че цели райони (гета, махали) няма да носят приходи за тях, а само негативи. Тези негативи доколкото е възможно се отразяват в нашите на законопослушните граждани сметки, като невъзвратими загуби, но когато критичната им маса нараства идва мисълта да се избавиш от такъв тип бизнес с условия.

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"