Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Съдът отмени забраната на КЗК за покупката на ЧЕЗ от „Еврохолд“

Антимонополният орган е работила в твърде кратки срокове и така е препятствано правото на защита на участниците в сделката, твърдят магистратите

Съдът отмени забраната на КЗК за покупката на ЧЕЗ от „Еврохолд“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Административният съд София-област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което антимонополният орган забрани да се осъществи сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“ за активите на чешката група в България. 

ЧЕЗ се опитва от 2018 г. да продаде активите си в България, но антимонополният регулатор блокира сделките. Първият купувач – „Инерком", се отказа от сделката, а КЗК блокира трансакцията с „Еврохолд“. Компанията обжалва пред Административния съд на София област.

В края на миналата година чешката група посочи, че ако не се стигне до продажба, тя вероятно ще задържи активите си в България, вместо да търси трети купувач. През миналата година ЧЕЗ обяви за продан и бизнеса си в Румъния, Турция и Полша.

В решението на Административният съд София-област се посочва, че делото се връща във вид на преписка на Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне съгласно задължителните указания дадени в мотивите на съдебното решение. КЗК е осъдена да заплати на „Еврохолд“ разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева.

Решението може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Според съда КЗК при постановяване на решението си е допуснала съществени нарушения на административно-производствените правила, които са довели до постановяване на незаконосъобразно по своята същност решение. С Решение № 1095/10.10.2019г., КЗК е стартирала задълбочено проучване по преписка КЗК 822/2019г. Обжалваното в настоящото производство решение е издадено на 24.10.2019г., т.е. едва четиринадесет дни след постановяване на решението за извършване на задълбочено проучване. По този начин е допуснато нарушение на разпоредбата на чл. 83 ал. 2 от ЗЗК, според която се предоставя възможност в 30-дневен срок от публикацията в електронния регистър на решението за започване на задълбочено проучване по чл. 68 ал. 2, всяко заинтересовано лице, да може да представи информация или становище относно ефекта на концентрацията върху конкуренцията на съответния пазар. В конкретния случай, този срок не е бил спазен и по този начин е препятствано правото на защита не само на участниците в концентрацията, но и възможността на всички заинтересовани лица да вземат отношение и изразят становище по ефекта на концентрацията на засегнатите пазари. 

Още по темата

Отделно от изложеното по-горе, не е било спазено и изискването на чл. 85 ал. 2 т. 2 от ЗЗК. Административният орган не е постановил определение, с което приема предварителните си заключения за ефекта на концентрацията върху конкуренцията. Липсата на такова определение също е препятствало правото на защита на участниците в концентрацията в хода на производството. Доколкото цитираното определение е част от административната процедура предшестваща постановяването на крайния акт от страна на КЗК, то неговата липса сама по себе си също представлява съществено процесуално нарушение. Като не е предоставила на участващите в концентрацията лица срокът предвиден в разпоредбата на чл. 85 ал. 3 от ЗЗК, КЗК е лишила същите от възможността да представят становища по предварителните заключения на комисията, както и да предложат мерки, чрез които да се преодолеят изцяло конкурентните проблеми, установени от КЗК, за да се запази ефективната конкуренция.

КЗК е била длъжна да изложи предварителните си заключения относно ефекта, който ще породи концентрацията върху конкуренцията, както и да посочи дали е наложително налагането на мерки за запазване на ефективната конкуренция (МЗЕК). Комисията е била длъжна да води адекватна комуникация с уведомителя и с оглед неговата готовност да приеме подобни мерки. Следвало е да направи всичко необходимо за идентифицирането и налагането на такива мерки.

„В нито един момент в хода на производството КЗК не е подканила страните да предложат мерки за запазване на ефективната конкуренция, нито е водила активна комуникация с уведомяващите страни, нито по какъвто и да било начин е обсъждала предложените от тях мерки", пише още в решението на съда. Затова магистратите намират, че КЗК практически е забранила сделката за ЧЕЗ, „без да извърши задълбочено проучване, като премине през законово определените фази на същото".

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Малко късно реагирате със статията.Не четете форума :)

Още от Икономика и политика
ВСС пак отложи дебата по същество за отстраняването на Иван Гешев