Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК спря сделката за активите на ЧЕЗ в България*

Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване на пазарната мощ на концентриращите се предприятия, посочва се в решението на Комисията

КЗК спря сделката за активите на ЧЕЗ в България*

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ. Това става ясно от решение на антимонополната комисия от днес.

КЗК забрани концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на „Еврохолд България“ АД върху предприятията на ЧЕЗ в България, посочва се в решението, публикувано на сайта на Комисията.

На база постъпилата информация и доказателства в хода на проучването Комисията е установила, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти. 

Още по темата

Въз основа на цялостния анализ Комисията заключава, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд - София област.

От своя страна „Еврохолд“ публикуваха съобщение, споделено и до медиите, в което холдингът посочва, че оценява високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок - 10 работни дни, като в същото време приема решението на Комисията като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания.

В съобщението се посочва, че решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове.

За момента „Еврохолд“ ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор.

Припомняме, че  "Еврохолд" представи визията си за развитие на енергийните активи на ЧЕЗ, но ден след това КЗК обяви, че започва задълбочено проучване на намерението на „Еврохолд България“ АД да осъществи концентрация посредством придобиване на непряк едноличен контрол върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД , „ЧЕЗ Електро България“ АД , „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД, („Предприятията на ЧЕЗ”).

Мотивите на Комисията бяха, че концентрацията води до конгломератни ефекти на застрахователния пазар и в електроенергийния сектор. Обединяването на дейностите и ресурсите на две големи икономически групи, опериращи на дефинираните съответни пазари, би се отразило съществено и на техните пазарни позиции, мотивираха се от КЗК.

Впоследствие „Еврохолд“ приветства решението на Комисията за защита на конкуренцията за задълбочено проучване и обяви, че е готова да съдейства и подпомага комисията с още информация, както и да отговаря на всички нововъзникнали въпроси. В допълнение „Еврохолд“ предостави на регулатора допълнителни документи. В тях са изложени доказателства за приложимите регулаторни изисквания и разпоредби на застрахователния и енергийния пазар, ограничителните режими на Платежоспособност II, рестриктивните разпоредби за публичните дружества, както и нормите, касаещи контрола на сделките между свързани лица.

В хода на задълбоченото проучване Комисията е установила, че е налице възможност определена икономическа група да се разрасне до степен, особено по отношение на активите, така че да има безспорно предимство пред останалите участници в конкурентния процес. На следващо място, конгломератното сливане на големи икономически групи може да породи основателни опасения за конкурентната среда, доколкото се обединяват диверсифицирани предприятия - производствени, предоставящи услуги, финансови, като членовете на новата група ще се ползват от конкурентно предимство, разполагайки с възможност за получаване на ресурс при поблагоприятни условия. При тези хипотези е твърде вероятно нехоризонталното сливане да промени конкурентоспособността и стимулите за конкуриране, както на сливащите се предприятия, така и на техните конкуренти по начини, които са във вреда на потребителите.

Анализът на комисията е установил, че в резултат на сделката се обединяват дейностите и ресурсите на две големи икономически групи, активни на застрахователния пазар (Придобиващата Група) и на електроенергийния сектор (Придобиваната Група), което би се отразило съществено на техните пазарни позиции. Обединяването на предприятия, осъществяващи дейност на електроенергийния и на застрахователния пазар, ще създаде конкурентно предимство на новата група, предвид възможността за издаване на застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение на електроенергийния пазар, посочва се в решението.

След финализиране на планираната сделка придобиваните предприятията ще имат гарантиран и финансово осигурен достъп до изискуемите застрахователни полици, както като форма на гаранционно обезпечение за търговията с електрическа енергия, така и за поддържане на съответните лицензионни дейности. Това обстоятелство ще създаде значително конкурентно предимство за новата група пред останалите участници на съответните пазари, осигурявайки изначално изпълнението на гаранционните (застрахователни) изисквания и на което предимство останалите участници трудно биха оказали въздействие, посочват още от КЗК.

Обединените финансови ресурси и пазарни позиции ще позволят на новата група да осъществява стопанска дейност на съответните анализирани пазари при отсъствие на ефективен конкурентен натиск от страна на останалите търговски участници. Също така, същността на търговията на електрическа енергия и действащата нормативна регулация не предполагат безпрепятствено навлизане на нови участници, които да са в състояние да окажат траен и ефективен конкурентен натиск върху окрупняващата се група, пише в решението.

Въз основа на цялостния анализ от Комисията заключават, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.

* Допълнена към 18.05 ч.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Може ли от КЗК да напишат едно есе на тема "Перфектния купувач на ЧЕЗ", че си мисля вече че ще е като еднорога този купувач... Не го дадоха на Гинка пъвро защото нямала опит, ама после май стана защото имала много опит и се наложи да си махне соларните панели и пак не се съгласиха, дискриминираха я в крайна сметка. Тези пък нямат опит в тока ама имат вървежен друг бизнес и пак е проблем. Искам прокуратурата да разследва КЗК с персонална отговорност.
0
 
4
 
4
Mavi Goz до: cymru
преди 1 година
Бе ше му требва и благословията Му...
0
 
9
 
3
cymru до: geozahariev
преди 1 година
Ако си на свещи и се топлиш с твърдо гориво.
0
 
15
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е, значи, аз с ЕТ, без никакви допирни точки с нищо свързано с енергетиката, ще съм идеалният купувач....
3
 
10
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Какви предимства може да имат след сливането? Който не се застрахова ще му спрат тока?

Още от Енергетика
Наближава крайният срок за фирмите да си изберат доставчик на ток