IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд ще инвестира над 270 млн. лв. до 2020 г. в мрежата на ЧЕЗ*

Холдингът очаква сделката за активите на ЧЕЗ да приключи до началото на 2020 г.

12:29 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Еврохолд България", която е в процес на придобиване българските активи на ЧЕЗ, планира да инвестира 270 млн. лв. за обновяване и управление на електроразпределителната мрежа на "ЧЕЗ България" до 2020 г. и още 260 млн. лв. през следващия регулаторен период, съобразно изискванията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заявиха от холдинга по време на пресконференция.

Представителят на Надзорния съвет на "Еврохолд България" Асен Христов заяви, че сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ от "Еврохолд България" се очаква да приключи до началото на 2020 г.

Според него сделката ще получи зелена светлина, след като бъде одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Христов заяви още, че външният фактор, който може да окаже негативно влияние върху успешното завършване на сделката, е свързан по някакъв начин с факта, че чешката енергийна компания CEZ е един от кандидатите за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене".

От друга страна председателят на НС на "Еврохолд" добави, че групата не предвижда други придобивания на енергийни компании и не възнамерява да развива бизнес в сферата на производството на енергия, а по-скоро ще се стреми да стимулира това производство на ниво домашно генериране на електроенергия.

Той обърна внимание и на КЕВР, като подчерта, че опитът на холдинга с регулаторите показва, че те също приемат пазарните новости и се съобразяват с тях.

"Понякога се налага бизнесът да обучава регулаторите", заяви Христов, добавяйки: "Регулаторите защитават интересите на потребителите, но без бизнеса няма да има потребители".

По неговите думи "Еврохолд" ще бъде по-добър собственик на мрежата от самата "ЧЕЗ България".

Христов подчерта, че зад осигурените заеми не присъстват руски банки, а имената на наличните инвестиционни кредитори са известни. Той призна, че "Химимпорт" са миноритарен собственик по отношение на активите на ЧЕЗ и най-вероятно "Еврохолд" ще им предложат сделка за закупуване на техния дял.

Във връзка с подготвяните инвестиции, Христов сподели, че времето за възвръщане на инвестициите от сделката ще е "нормално", имайки се предвид сегашното състояние на пазара и бизнес средата.

Според Дан Каталин Станку, член на Енергийния борд на "Еврохолд", в някои отношения регулираният пазар за електроенергия може да се окаже по-удачен, отколкото свободния такъв. По неговите думи "Еврохолд" ще се справи успешно с технологичната адаптация в енергетиката.

Христов добави от своя страна, че процедурата, стартирана от Комисията за финансов надзор (КФН), продължава да се бави, но това не е фактор, който може да възпрепятства сделката.

Според него тя може да бъде извършена и без увеличение на капитала от страна на "Еврохолд".

"Не виждам какво може да спре тази сделка", категоричен е той.

Христов подчерта развитието на холдинга и факта, че застрахователният му бизнес в Гърция е успял да утрои приходите си.

Той изтъкна и желанието на групата да се развива в международен план.

В същото време Кирил Бошков, председател на УС на "Еврохолд", заяви, че ориентацията на холдинга е насочена към регулирания бизнес. Според него групата разполага с опита и възможностите да развие енергиен бизнес както в България, така и в чужбина.

От холдинга посочиха още, че основните му цели ще бъдат насочени към намаляване на загубите на електроенергия, развитие и разширяване на интелигентните системи за дистанционно управление и отчитане на електромерите, внедряването на Advanced Asset Management (AAM) - система за прогноза на нужна поддръжката, Distribution Management Systems - системи за намаляване на времето и честотата на аварийни прекъсвания, както и Workforce Management System - система за максимална ефективност на използваните ресурси.

Според Георги Михов, също член на Енергийния борд, всички предвидени технологични въведения, подобрения и промени могат да бъдат извършени с хоризонт до 2026 г.

"Еврохолд" планира да подкрепи и развие съществуващата инвестиционна програма на ЧЕЗ в България, която ще отговаря на регулаторните изисква на КЕВР, както и на Европейската рамка за климата и енергетиката до 2030 г. Предвидени са допълнителни средства за изпълнение на основните елементи на инвестиционната програма.

Холдингът предвижда пренасочване на фокуса на ЧЕЗ към чистата, възобновяема енергия - подпомагане на икономически ефективните мини и микро възобновяеми енергийни източници (ВЕИ); стимулиране на използването на LED-автоматизирани системи за домове и офиси; внедряване на DMS системи и виртуални електроцентрали с цел активно управление на потреблението и намаляване на "пика на товаровата крива" за групата.

"Еврохолд" възнамерява да внедри смарт технологии за управление на мрежите, както и такива за подробно диагностициране на изградената инфраструктура.

Също се планира и внедряване на технологии за съхранение на енергия в електроразпределителната мрежа.

Сред възможностите, които се разкриват пред "Еврохолд" и ЧЕЗ, представителите на холдинга изтъкват нова свързаност в газовия сектор като "Балкански поток", Интерконекторът между България и Гърция, както и управлението на компресационня капацитет на свързаността между България и Румъния. С подобна важност се разглежда и подобренията във връзките за пренос на електроенергия от ниско напрежение с държави като Гърция, Сърбия и Северна Македония.

*Информацията е актуализирана към 14 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още