IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвроинс: Приключихме успешно плана си за капитализиране на бизнеса

Тази година ще се фокусираме върху утвърждаване и разрастване на пазарните ни позиции, коментира Кирил Бошов, главен изпълнителен директор на холдинга

15:10 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) и неговите застрахователни дружества в България са показали стабилната капиталова позиция и платежоспособност, което потвърждават предприетите през второто полугодие на 2016 г. капиталови мерки в подкрепа на бизнеса на подразделенията на холдинга.

Това се казва в официално съобщение на групата, разпространено, след като Комисията за финансов надзор (КФН) публикува доклада за прегледа на балансите към 30 юни 2016 г. на застрахователните дружества в България. В прегледа попада ЕИГ и на неговите дъщерни дружества в България - „ЗД Евроинс“ АД, „Евроинс Живот“ АД, „Евроинс - Здравно Осигуряване“ АД и „ЗД ЕИГ Ре“ АД (предишно наименование „ХДИ Застраховане“).

Дружествата имат достатъчно капитал и собствени средства, с които отговарят напълно на изискванията на европейската директива „Платежоспособност II“ и осигуряват предвиденото от закона покритие на двата ключови показателя за стабилност в застрахователния сектор - капиталово изискване за платежоспособност (КИП) и минимално капиталово изискване (МКИ), отбелязват от компанията.

„С предприетите мерки през 2016 г. отговорихме напълно на изискванията на „Платежоспособност II“ и осигурихме стабилна основа за здравословен и устойчив растеж на застрахователния ни бизнес в Югоизточна Европа. Тази година ще се фокусираме върху утвърждаване и разрастване на пазарните ни позиции“, коментира Кирил Бошов, главен изпълнителен директор на „Евроинс Иншурънс Груп“.

Във връзка с констатираните от френската одиторска компания Mazars Group, провела прегледа на балансите на групата, корекции на групово и индивидуално ниво към 30 юни 2016 г., ЕИГ ги покрива и компенсира напълно с внесените през второто полугодие в капитала на холдинга 63,5 млн. лв. и постигнатите положителни финансови резултати за годината, поясняват от дружеството.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
През 2016 г. капиталът на застрахователния холдинг беше увеличен със 195,58 млн. лв. до 483 млн. лв. Целта на емисията беше да се осигурят средства за финансирането на експанзията на ЕИГ и за подкрепа на неговите дъщерни компании. През декември част от средствата - 44 млн. лв., бяха предоставени на дъщерното дружество на холдинга в Румъния, с което капиталът на „Евроинс Румъния“ нарасна до 530 млн. леи.

Още близо 15 млн. лв. бяха използвани за капиталова подкрепа на четирите дъщерни дружества на ЕИГ в България, които средства компенсират изцяло направените от одитора корекции в балансите им

По отношение на прегледа на баланса на специализираната в общото застраховане „ЗД Евроинс", както е отбелязано в публикувания от КФН доклад, установеният дефицит е покрит напълно, като в бъдеще ще бъдат проверени договорите за предоставените средства.

Като част от мерките за оптимизиране на застрахователния бизнес на холдинга в България е било взето решение и за вливане на „Евроинс - Здравно Осигуряване“ АД в „ЗД ЕИГ Ре“ АД. Документите за целта вече са внесени в КФН. С вливането капиталът на „ЗД ЕИГ Ре“ АД ще се увеличи допълнително и по този начин в дружеството ще бъде създаден солиден буфер, надхвърлящ значително минималните изисквания за покритие на КИП и МКИ.

С предприетите мерки през 2016 г. ЕИГ е завършила успешно плана си за капитализиране на своите дъщерни компании с цел подкрепа развитието на бизнеса им, осигуряване на капиталови буфери и покриване на изискванията на евродирективата „Платежоспособност II“ преди края на 2017 г.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още