Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Горанов предлага смяна на един от директорите на БФБ-София

Предложението е Георги Български да бъде заменен от Маринела Петрова, но рокадата не е свързана с грешката в определянето на SOFIX

Горанов предлага смяна на един от директорите на БФБ-София

Георги Български Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министърът на финансите Владислав Горанов е добавил допълнителна точка към дневния ред на Общото събрание на акционерите на Българска фондова борса – София - за освобождаване на Георги Иванов Български от Съвета на директорите и назначаване на Маринела Пиронова Петрова.

Г-жа Петрова е родена през 1969 г. и понастоящем е зам. министър на финансите.

Предложението е представено в Търговския регистър в 12:20 ч. на 8 септември 2017 г., а грешката в определянето на състава на SOFIX стана ясна в 12:47 ч. след спиране на търговията с акции с Неохим АД и Трейс груп холд АД. Малко по-късно и БФБ-София официално обяви грешката.

Затова може да се каже, че промяната в Съвета на директорите не е свързана с погрешното ребалансиране на SOFIX.

Ако промяната бъде приета,  в Съвета на директорите ще останат изпълнителните директори Васил Големански и Иван Такев, а също Любомир Бояджиев (като представител на инвестиционните посредници и асоциацията им БАЛИП), както и Асен Ягодин, член на Управителния съвет на Пощенска банка и в миналото член на Управителния съвет на АББ (Асоциацията на банките в България).

Събранието на акционерите на БФБ-София е свикано за 26 септември 2017 г. в София, като видно от датата на представяне на предложението от Владислав Горанов (8 септември) е спазен чл. 223а от Търговския закон, за представяне на предложения в срок поне 15 дни преди общото събрание. Самото предложение е вписано в Търговския регистър на 14 септември 2017 г.

Владислав Горанов прави предложението си за промени в Съвета на директорите благодарение на факта, че министерството е основен акционер с дял от 50,05% в капитала на пазарния оператор.

Основната цел на събранието на 26 септември 2017 г. е акционерите на Българска фондова борса – София АД да одобрят покупката на 100% от Българска независима енергийна борса ЕАД за сумата от 5,2 млн. лв.

Акциите на БФБ-София АД поскъпват със 119% в последните 12 месеца до 4,8 лв. за брой и 32 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

Коментари (5)

0
 
8
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Български - Пиронова - това не решава нищо. ПРИВАТИЗАЦИЯ!!!!!!!!! Иначе глупостите няма да имат край...
1
 
3
 
4
преди 2 месеца
Доколкото схващам бащата на Маринела се е казвал Пирон. Нема лошо, ама бащата на един бивш финансов министър се казваше Пантуди и всички знаем какво се случи тогава...
0
 
7
 
3
KPetkov до: obafeme
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не го познавам лично г-н Български. Само веднъж съм говорил с него на едно мероприятие организирано от БФБ преди години, но ми направи добро впечатление. Интересно какви са мотивите на г-н Горанов?
2
 
2
 
2
misanthrope до: obafeme
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не го знам този Български, но останалите са всички едни лобита, едни гърбове едни интриги.... мани.
5
 
20
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
горанка, тъпо колеле си ти! Ако има един читав човек в борсата, то това е г-н Български! Може би не е от герб и може би има собствено мнение, а това във вашата лидерска партия не се търпи!

Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения