IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят на ЧЕЗ Електро е отхвърлил предложение за дивидент от 500 лв.

Желанието печалбата за 2015 г. да не остава изцяло неразпределена е отправено от пенсионна компания „Съгласие“ чрез един от нейните фондове

15:56 | 22.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мажоритарят на ЧЕЗ Електро е отхвърлил предложение за дивидент от 500 лв.

Мажоритарният собственик на ЧЕЗ Електро България АД е отхвърлил предложение за разпределяне на брутен дивидент от 500 лв. на акция от печалбата за 2015 г. Желанието е било на пенсионна компания „Съгласие“ чрез управлявания от нея доброволен пенсионен фонд.

Това става ясно от протокола от проведеното на 17 юни общо събрание на акционерите. Документът е разгласен чрез БФБ-София.

Основният собственик на електроразпределителното дружество – чешката CEZ s.a., е бил против раздаването на дивидент от 500 лв. на акция.

Предложението, отправено от ДПФ „Съгласие“ чрез пълномощника на фонда Огнян Георгиев, е било отхвърлено с 67% от гласовете, които съответстват на дела на CEZ. „За“ са били 14,98%.

Към 31 март 2016 г. основни акционери в ЧЕЗ Електро България АД са CEZ с 67 на сто, УПФ „Съгласие“, ППФ „Съгласие“ и ДПФ „Съгласие“ с по 4,98%, Централна кооперативна банка АД с 9,92%, в други юридически лица са 6,78 на сто, а физически лица държат 1,36% от книжата.

ЧЕЗ Електро България АД не е раздавало дивидент в публичната си история. Дивидент има от ЧЕЗ Разпределение България АД, когато от печалбата за 2013 г. бяха дадени по 250 лв. на акция.

От протокола става ясно още, че ръководството на ЧЕЗ Електро България АД не е предложило раздаването на дивидент от печалбата за 2015 г. заради задълженията на и към дружеството, както и заради непредвидимата регулаторна среда.

Изпълнителният директор Кремена Стоянова е отговорила на запитване на акционера Васил Тюфекчиев, който се е интересувал дали задържаната печалба ще се инвестира или капитализира и дали се мисли върху възможността за подобряване на ликвидността на акциите на дружеството, например, чрез сплит, т.е. намаляване на номиналната им стойност за сметка на увеличаване на броя им.

Стоянова определя 2015 г. като „добра за дружеството от финансова гледна точка“. Консервативният подход към печалбата тя обяснява със задълженията на компанията и трудностите при събирането на някои вземания от клиенти.

„Тези обстоятелства правят трудно управлението на оборотния капитал“, оценява Стоянова. „Следва да се има предвид и непредвидимата регулаторна среда, която се отразява пряко на финансовите резултати на дружеството.“

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
По думите й ЧЕЗ се надява на благоприятни резултати от предстоящото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) относно цената на тока за периода 1 юли 2016 г.-30 юни 2017 г.

Според Стоянова продължаващият процес по либерализация на енергийния пазар „има трудно предвидим ефект върху крайните снабдители, каквото е дружеството“.

Изпълнителният директор на ЧЕЗ Електро коментира, че ръководството ще се ангажира при постъпването на конкретно предложение на акционер за сплит да извърши нужния анализ и оценка, които да представи на акционерите за вземане на решение.

През първото тримесечие на 2016 г. ЧЕЗ Електро България АД спечели 2,152 млн. лв. след спад на приходите от продажба на електроенергия до 383,2 млн. лв. и на разходите за закупуване на електроенергия до 296,2 млн. лв. при ръст на разходите по разпределение до 79,9 млн. лв.

В края на март 2015 г. приходите от продажба на ток бяха в размер на 440,6 млн. лв., разходите – 359.6 млн. лв., а за разпределение – 77,8 млн. лв. Така през първото тримесечие на миналата година имаше загуба в размер на 1,74 млн. лв.

В края на март активите са за 305,7 млн. лв., пасивите – за 215,1 млн. лв., а собственият капитал – за 90,6 млн. лв.

8,68 млн. лв. е печалбата за 2015 г. и намалява около 3 пъти в сравнение със спечелените през 2014 г. 24,76 млн. лв.

Последната сделка с акции на ЧЕЗ Електро България АД е от 16 юни. Цената е 6 990 лв., като спада с 2,9% от началото на годината след 15 трансакции за периода. Пазарната капитализация е 34,95 млн. лв.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още