IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес се търгуват правата на Монбат за издаване на облигации

На 5 януари 2018 г. ще е аукционът за неупражнените права

09:41 | 13.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
От днес се търгуват правата на Монбат за издаване на облигации

От днес, 13 декември 2017 г., започва търговията на БФБ-София с правата за издаване на конвертируеми облигации от Монбат АД. Борсовият код е 5MBM. Търговията с правата ще продължи до 21 декември 2017 г., а на 5 януари ще е аукционът за неупражнените права.

Всеки настоящ акционер притежава по 1 право, като са издадени общо 39 млн. права. На издаване подлежат до 30 000 конвертируеми облигации, всяка с номинална и емисионна стойност 1 000 евро. 

Минимумът за успех на емисията е плащането на 15 000 броя, а за записването на една облигация са необходими 1 300 права.

Посредник по издаването на облигациите е ИП Елана Трейдинг АД, а набирателната сметка е открита в Уникредит Булбанк АД.

Срокът на конверитуремите облигации е определен на 7 години, лихвата EURIBOR + 3%, но не по-малко от 3%. Главницата ще се погасява частично на 5-тата година (20%), 6-тата година (30%) и седмата (50%). 

Конвертирането може да се извърши на 3 момента от живота на облигацията. Облигациите ще бъдат заменени за акции при цена, равна на 90% от среднопретеглената цена на акция на Монбат АД за шестте месеца, предхождащи датата на конвертиране. 

На 48-мия месец от живота на облигацията може да бъде конвертиран 100% от размера й, на 66-ия месец 80%, и на 78-ия само 50%.

В проспекта е записано, че периодът 2017 - 2021 г. ще бъде нов етап и подход за навлизане на групата на дружеството на целеви пазари чрез хибридна стратегия за растеж (производство и дистрибуция), както и създаване на предпоставки за специализиране в 3 категории: производни продукти от рециклиращата дейност на дружеството; усвояване на нови технологии за производство на батерии и повишаване броя на продуктовите и технологични решения в областта на енергийно управление.

Средствата ще се използват за придобиване на нетекущи финансови активи, вероятно планираните покупки на завод за акумулатори в Тунис и рециклиращи мощности в Италия. Минималният размер за успех на емисията е 15 млн. евро.

Финансирането е част от плановете на компанията за разширяване на бизнеса и навлизане на нови пазари, които ръководството на дружеството обяви пред своите инвеститори и медиите в края на септември.

Акциите на Монбат АД поскъпват с 15% в последните 12 месеца до 11 лв. за акция и 429 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,282 лв. на акция, с който поскъпването е по-голямо.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още