Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Ребалансирането на SOFIX раздвижи търговията сериозно

Освен с влизащите и излизащите компании има и промяна в теглата на останалите, което води до значителен брой сделки

Ребалансирането на SOFIX раздвижи търговията сериозно

Ребалансирането на SOFIX раздвижи търговията на БФБ АД сериозно до цели 454 сделки и 2,6 млн. лв. оборот днес.

Оборотът само с компаниите от SOFIX днес беше за 1,16 млн. лв. Но оборотът с влизащите М+С Хидравлик АД и Елана Агрокредит АД бе за общо 1,07 млн. лв. и така реалният оборот с книжа в индекса, влизащи и излизащи възлезе на 2,23 млн. лв.

Оборот по позициите в индекса имаше и в предходните дни, но днес активността достигна някои върхове в цените на влизащите компании и дъна при излизащите.
Освен с влизащите и излизащите компании има и промяна в теглата на останалите компании, което води до значителен брой сделки с основен участник Expat SOFIX ETF.

И тъй като излизащите компании биват разпродавани, то SOFIX логично се понижи днес, а именно с 0,57% до 623,48 пункта. Най-силен спад отчетоха излизащите Доверие обединен холдинг АД с 4,85% до 1,57 лв., както и напускащото индекса Индустриален холдинг България АД с 2,69% до 0,905 лв.

Силни спадове имаше и при Стара планина холд АД с 4,23% до 6,8 лв. за акция, както и при Монбат АД с 3,14% до 7,7 лв. за ценна книга, като може би двете компании са били с намалено телго в SOFIX и са продавани от Expat SOFIX ETF. Това лесно може да се изчисли със сравнение спрямо предната референтна дата.

Повишение отчетоха акциите на Холдинг Варна АД с 1,65% до 37 лв. за ценна книга, на Еврохолд България АД с 1,55% до 1,635 лв. и на Сирма груп холдинг АД с 0,92% до 0,878 лв.

Съответно силни повишения днес отчетоха книжата на влизащите в SOFIX от 25 септември 2018 г. в лицето на М+С Хидравлик АД с 4,55% до 8,05% и на Елана Агрокредит АД с 3,45% до 1,2 лв.

Седмичният спад на SOFIX възлезе на 0,94% до 623,48 пункта, което е двумесечно дъно.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от посочените компании.
 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Директор в „Телелинк БСГ“ е продал акции от компанията за 974 334 лв.