Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Синергон Холдинг преобразува свое дружество при засилен контрол върху инвестициите

Холдингът ще продължи инвестициите си в дъщерни предприятия, но при редуцирана програма

Синергон Холдинг преобразува свое дружество при засилен контрол върху инвестициите

Снимка: Pixabay

Синергон холдинг преобразува дъщерното си дружество Синергон Карт Сервиз ЕООД чрез вливане в Синергон Петролеум ЕООД, съобщи компанията чрез БФБ – София.

В Търговския регистър е вписана промяна на дружеството с ограничена отговорност Синергон Петролеум, като капиталът му е увеличен и е в размер на 1,16 млн. лв. Той е разпределен в 116 444 дяла с номинална стойност 10 лв. всеки.

Съдружници в дружеството са Синергон Холдинг АД с 6 444 дяла на обща стойност 64 440 лв. и Топливо АД със 110 хил. дяла на обща стойност 1,1 млн. лв.

Синергон Карт Сервиз ООД е заличено от Търговския регистър.

Синергон Холдинг АД
Към края на първото тримесечие холдингът притежава инвестиции в 25 дъщерни предприятия, от които пряко участие в акции и дялове - в 22 дружества и непряко - в 3 дружества. Освен в дъщерни дружества Синергон Холдинг притежава пряко акции в едно асоциирано дружество, а в две дружества участието е малцинствено.

Приходите от продажби на групата в значителната си част се формират от дъщерните дружества, осъществяващи дейността в сектори като търговия и услуги, туризъм, химическа промишленост и хранително-вкусова промишленост. През първото тримесечие най-осезателно влияние върху резултатите оказва дейността на дружества със сезонен характер.

През периода от януари до март групата е реализирала общо приходи от дейността в размер на 55,4 млн. лв., като за година ръстът е с малко над 5%. Намалени са приходите от продажба на продукция с 582 хил. лв., приходите от услуги с 2,8 млн. лв. и другите приходи с 1,4 млн. лв. Отчетеното намаление на приходите от продажба на газ пропан-бутан и течни горива се дължи на намалените обеми на доставките през първото тримесечие на годината. Увеличени са приходите от продажба на стоки със 7,5 млн. лв.

Топливо АД
Към 31 март групата реализира консолидирана загуба преди облагане с данъци в размер на 3,8 млн. лв.

„Инвестициите в предходните години са поставени на обстоен анализ и проверка на процесите по усвояване на средствата, като е засилен контролът върху дейността на дъщерните дружества“, посочва компанията в доклада за дейността си през първото тримесечие. Холдингът уточнява, че ще продължи инвестициите си в дъщерни предприятия с цел тяхното развитие, но при редуцирана програма.

Все още в част от предприятията са необходими структурни реформи, за да се излезе от съществуващото неблагоприятно положение и спиране на нискодоходните дейности.

От началото на годината акциите на Синергон Холдинг поевтиняват с 12,67%, а през последната година спадът е с над 6% при пазарна капитализация от 19,479 млн. лв. В същото време книжата на Топливо понижават цената си с 5,75% от януари насам, а през последните 12 месеца цената им расте със 7,33%. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX със седмичен ръст от 0,24%