Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX изпраща седмицата на най-високото си ниво от началото на март

"Алтерко" се открои като лидер по ръст в цената, оборота и броя сделки през седмицата

SOFIX изпраща седмицата на най-високото си ниво от началото на март

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Българската фондова борса приключва една позитивна седмица, като всички индекси се оцветиха в зелено и изпратиха последния ден с повишения.

Основният индекс SOFIX записа четири печеливши сесии през седмицата, с което прибави 2% към стойността си до 499,910 пункта в петък. Това е най-високото ниво на затваряне от 1 март, когато приключи на 502,340 пункта.

По-широкият BGBX40 записа шеста поредна печеливша сесия, като през седмицата нарасна също с 2% до 112,390 пункта.

Секторният BGREIT също изпраща седмицата с ръст, като се повиши с 1,4% от понеделник насам. В петък индексът записа най-голямото дневно повишение тази седмица, нараствайки с 0,72% до 146,480 пункта.

Последните пет сесии донесоха повишение и за BGTR30, който напредна с 1,37% до 535,790 пункта в петъчната сесия.

Оборотът на регулиран пазар днес достигна 669 хил.лв., а оборотът на пазар Beam възлезе на 1 567 лв. Общо бяха сключени 253 сделки с 43 емисии, като от SOFIX търгувани бяха акциите на 14 дружества, сключените сделки бяха 139, а оборотът възлезе на 310,6 хил. лв.

Акциите на „Биодит“ след 6 сделки поскъпнаха с 2% до 1,53 лв.

Най-печелившите компании за деня са „Трейс Груп холд“ с ръст от 5,2%, „Фазерлес“ с повишение от 3,9% и „Алтерко“ с ръст в цената от 3,8%. За трети ден технологичната компания беше най-печелившата от SOFIX, което я прави и седмичния победил сред най-ликвидните дружества с ръст в цената от 11,2%.

През последната седмица поскъпнаха и акциите на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ – с 3,78%, „Градус“ АД с ръст от 3,33%, „Софарма“ АД с повишение от 3,03%.

Най-губещата компания за деня беше „Корадо –България“, чиито акции поевтиняха с 2,22%, следвано от „Албена“ АД и „ЧЕЗ Разпределение“ с понижения в цената съответно от 1,42% и 0,78%.

За седмицата с най-много поевтиняха акциите на „Телелинк Бизнес Сървисис“ (-4,12%). Сред губещите са също „Албена“ АД със спад от 3,47%, „Софарма Трейдинг“ с 2,59% и „Сирма Груп Холдинг“ с понижение от 1,9%.

От SOFIX единственото дружество, приключило петъчната сесията на червена територия, е „Албена“ АД, като акциите на компанията отписаха 1,42% от цената си.

През седмицата от компаниите от основния индекс след „Телелинк Бизнес Сървисис“ и „Алена“ слабо се представиха и акциите на „Сирма Груп Холдинг“ АД с понижение от 1,9%.

От SOFIX седмичният лидер по оборот е „Алтерко“ с 871,8 хил. лв. Компанията поведе и по брой сделки – 277 сделки. От всички компании най-висок оборот от понеделник насам направи „Синтетика“ АД с 1,2 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи с 0,9% след спад при "Градус"