Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX се понижи с 0,9% след спад при "Градус"

Поевтиняха акциите на общо 7 компании, а само на три поскъпнаха

SOFIX се понижи с 0,9% след спад при "Градус"

Снимка: БФБ

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX се понижи с 0,9% до 518,05 пункта след спад на цената на акциите на „Градус“ АД с 6,41% до 1,46 лв. за брой. В определен момент поевтиняването на акциите беше с 10,3% до 6-месечно дъно от 1,4 лв.

Надолу бяха акциите на общо 7 компании от индекса, а само на 3 поскъпнаха. По-силен спад имаше и при „Първа инвестиционна банка“ АД с 3,16% до 1,53 лв. за акция, при „Доверие обединен холдинг“ АД с 2,66% до 5,12 лв. и други с под 1%.

Акциите на „Градус“ поевтиняха след споменаването на дружеството пред парламентарната комисия за ревизия на кабинета „Борисов 3“ в петък.

В интернет пространството изобилстват коментари, че „затова не инвестирам на БФБ“. Много е вероятно случаят да пренася негативизъм върху капиталовия пазар като цяло и затова да поевтиняват повече позиции. 

Оборотът днес беше за 654 хил. лв. в 294 сделки. Именно с „Градус“ АД беше най-големият оборот за 91,3 хил. лв., „Трейс груп холд“ АД беше на второ място с оборот от 82,6 хил. лв., на трето бе „Еврохолд България“ АД със 74 хил. лв., следвано от „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 52,6 хил. лв., и „БТФ Expat Bulgaria SOFIX” с 42,9 хил. лв.

Броят сделки беше най-много при „Градус“ АД със 76, следвано от „Неохим“ АД с 26, „Първа инвестиционна банка“ АД с 21, „Химимпорт“ АД с 19 и „Алтерко“ АД с 16 сделки на пето място.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX отстъпи с 0,39% до 573,39 пункта