Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX записва седмичен ръст въпреки преобладаващото минорно настроение

Компанията с най-голям оборот в петък е „Супер Боровец Пропърти Фонд“ АДСИЦ-Варна с 635 264. лв. За седмицата това е „Холдинг Център“ АД с 2,328 млн. лв.

SOFIX записва седмичен ръст въпреки преобладаващото минорно настроение

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Индексът на сините чипове на Българската фондова борса отбелязва седмичен ръст от 0,4%, въпреки че в само две от сесиите през седмицата беше на плюс.

Показателят сложи край на петдневната си негативна серия в четвъртък и запази тенденцията на повишение и в петък.

В последния работен ден SOFIX прибави 0,4% към стойността си до 423,34 пункта. На свой ред широкият измерител BGBX40 нарасна с 0,2% до 90,65 пункта. Равнопретегленият BGTR30 също напредна с 0,2% до 436,83 пункта. На отрицателна територия в петък бе единствено секторният BGREIT, който записа спад от 0,1% до 125,54 пункта.

На седмична основа и останалите три водещи индекси на БФБ записват ръстове.

Компанията с най-голям оборот в петък е „Супер Боровец Пропърти Фонд“ АДСИЦ-Варна с 635 264. лв. За седмицата това е „Холдинг Център“ АД с 2,328 млн. лв.

В петък най-печелившата компания с оборот от над 5000 лв. е „Трейс Груп Холд“ АД с ръст в цената на книжата си от 6,3%. Тя е следвана от „Елана Агрокредит“ АД с 2% и „Софарма“ АД с 1,4%.

От своя страна най-голям спад в цената при компаниите с оборот над 5000 лв. записват книжата на БТФ Expat Greece ASE UCITS ETF с 4,3%, следвани от тези на ТБ „Централна Кооперативна Банка“ АД с 1,6% и на „Градус“ АД с 0,7%.

В рамките на седмицата общо пет дружества от SOFIX завършват с поскъпване на книжата, като най-голям ръст записва ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ със 7,5%. Книжата на три дружества остават без промяна, а при останалите седем се наблюдава поевтиняване. Най-голямо то е при „Индустриален Холдинг България“ АД – с 3,85%.

Според изчисления на Investor.bg „Българска фондова борса“ АД отчита рекорден брой сделки през март – през третия месец на годината те са били 12 238 на брой.

Това е ръст от над 180% на годишна база и е най-високото ниво от юни 2014 г., когато бяха отчетени 16 396 броя сделки. Тогава фалира КТБ, а сега коронавирусът предизвика сериозни борсови турболенции.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Търговия с акции на Доверие ОХ формира почти половината от оборота на БФБ днес