Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Спадът на цената на Expat SOFIX ETF с 8% привлече 600 хил. лв. във фонда

Вчера са записани нови 500 хил. дяла от борсово търгувания фонд, който следи индекса SOFIX

Спадът на цената на Expat SOFIX ETF с 8% привлече 600 хил. лв. във фонда

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В последния месец емисионната цена за дял на борсово търгувания фонд Expat SOFIX ETF се понижи със 7,9% от 1,3285 лв. на 16 август до 1,2237 лв. на 18 септември 2017 г.

Вчера сделките с дялове на Expat SOFIX ETF на БФБ-София бяха на цени между 1,2 лв. и 1,24 лв.

Междувременно индексът SOFIX се понижи от 9-годишния рекорд от 730,9 пункта на 16 септември 2017 г. до 670,33 пункта вчера, тоест също с 8%, колкото и при следващия го борсово търгуван фонд.

Възможно е понижението в цената на Expat SOFIX ETF да е привлякло търсене и вчера са записани нови 500 хил. дяла във фонда, което е около 600 хил. лв., или около 2% от активите на фонда в размер на общо 30 млн. лв.

Това е най-голямото вложение в Expat SOFIX ETF от 16 март 2017 г., когато бяха записани 1,86 млн. дяла.

Вероятно купувачът е бил лесно убеден да купи, защото при спад на SOFIX с 8% за месец няма сътресения на чуждите пазари. Напротив, борсите в Западна Европа и САЩ отчитат повишения на индексите през периода.

Вчера Петър Динев, анализатор в ИП Реал Финанс, обясни пред Investor.bg, че „Натискът на голям продавач по позицията на Софарма се разпростря върху целия пазар, като увлече и спекулативните пари на борсата. В резултат през последните две седмици се наблюдава общ спад на всички индекси на БФБ-София“.

Логично е такъв натиск от единичен продавач да е добра възможност за покупка. Предстои да видим обаче дали продавачът е казал последната си дума или има да продава още много акции, както и дали продавачите не са повече.

Все пак SOFIX се беше повишил с над 60% в последните 12 месеца и място за корекция има (имаше). Такава корекция обикновено се нарича здравословна, защото дава възможност на по-бавно решаващите вложители да се включат в пазара „на промоция“. Освен това корекцията показва на всички, че посоката не е само нагоре, и трябва да разсъждават трезво, както и изважда от пазара притеснителните инвеститори с т. нар. „треперещи ръце“.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Кой точно е смешен, не разбирам?
2
 
4
 
1
преди 1 година
Смешни сте.

Още от Новини и анализи
SOFIX поддържа темп на ръст от половин процент за втора седмица подред