Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Спиди" разпредели рекорден дивидент на акционерите

Общата сума възлиза на над 28,2 млн. лева и включва цялата печалба за 2020 г. и част от неразпределената печалба от предходни години

"Спиди" разпредели рекорден дивидент на акционерите

Снимка: Спиди АД

„Спиди“ АД разпредели рекорден за компанията дивидент в общ размер над 28,2 млн. лева, или 5,25 лева на акция бруто, става ясно от протокола от извънредното общо събрание на акционерите, публикуван на сайта x3news.com.

Общото събрание се състоя на 17 септември.

Сумата включва цялата печалба на куриерската компания за 2020 г. и част от неразпределената печалба за предходни години.

Нетната сума на дивидента за физическите лица (след удържане на данък при източника в размер на 5% от брутната сума) е 4,9875 лева за една акция.

Право на дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар АД като акционери до 14-я ден след датата на общото събрание, или 1 октомври 2021 г. Дивидентът ще бъде изплатен в 60-дневен срок от провеждане на общото събрание, посочват от компанията.

Изплащането на дивидента ще се извърши чрез Централен депозитар АД. Акционерите, съхраняващи акциите си по подсметки към инвестиционни посредници, Акционерите, съхраняващи акциите си по подсметки към инвестиционни посредници, ще получават дивидента чрез „Уникредит Булбанк” АД, банката, обслужваща изплащането на дивидента.

Акционерите са избрали и „Мазарс“ ООД за регистриран одитор, който да провери и завери годишните отчети на куриерската компания за 2021 г.

Към края на полугодието „Спиди“ отчете  156,566 млн. лева общи приходи, които се увеличават с 22,5% спрямо края на първата половина на миналата година. Нетната печалба към края на юни достига 14,185 млн. лева, което е с 16% повече спрямо същия период на предходната година.

Наскоро дружеството обяви, че увеличава цените на основните си куриерски услуги от 1 септември с 4,85%. Таксите за допълнителни услуги „Наложен платеж“, „Обявена стойност“, „Отвори или Тествай преди да платиш“, „Тежък пакет“ и „Съботна доставка“ няма да се променят.

В последната година акциите на "Спиди" поскъпват с 81%, като пазарната капитализация достига 564,65 млн. лева. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX нараства до 624 пункта