IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн търговията продължава да подкрепя финансовите резултати на "Спиди"

Дружеството продължава да увеличава изпреварващо приходите от външни пазари

19:47 | 27.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Спиди АД</em></p>

Снимка: Спиди АД

Бурното развитие на онлайн търговията заради пандемията продължава да подкрепя резултатите на куриерската компания „Спиди“ АД.

Приходите на дружеството растат и на вътрешния, и на външния пазар, расте и печалбата въпреки увеличението на разходите, особено разходите за гориво, вижда се от консолидирания отчет на компанията за второто тримесечие, публикуван на сайта x3news.com.

В доклада си компанията отбелязва, че през първото тримесечие действаха по-строги ограничения, поради което интересът към куриерските услуги е бил голям. След отпадането на мерките обаче и възстановяването на икономическата активност през второто тримесечие ръстът се забавя и се връща на нивата от предходната година. Въпреки това забавяне приходите чувствително нарастват, особено от външните пазари, които продължават да отчитат изпреварващ растеж.

Към 30 юни приходите на „Спиди“ от вътрешния пазар възлизат на 75,905 млн. лева спрямо 64,62 млн. лева година по-рано, което представлява увеличение от 17,5%. Приходите от външните пазари са в размер на 75,985 млн. лева спрямо 58,643 млн. лева, което е ръст от почти 30%.

Общите приходи на дружеството възлизат на 156,566 млн. лева към края на юни спрямо 127,785 млн. лева, което е с 22,5% повече на годишна база.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Броят превозени пратки през тримесечието се увеличава с 23% на годишна база до 29,2 млн., отчита компанията.

Разходите на дружеството се увеличават с малко над 16% на годишна база към 30 юни заради ръста на цените на горивото, увеличението на разходите за заплати и разходите за подизпълнители.

Компанията отчита, че разходите за подизпълнители растат заради разширяването на международните доставки. За първата половина на годината те достигат 71 млн. лева, като се увеличават с 24% на годишна база.

С 28,6% се увеличават разходите за възнаграждения за периода заради увеличаването на персонала в Румъния.

Разходите за материали се увеличават основно заради ръста на цените на горивата, което води до двойно увеличение на разходите на компанията за гориво за периода.

Нетната печалба към края на юни достига 14,185 млн. лева, което е с 16% повече спрямо същия период на предходната година.

Активите на „Спиди“ възлизат на 214,875 млн. лева към края на юни спрямо 205,545 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на компанията поскъпват с 86,55%, а пазарната капитализация достига 596,916 млн. лева.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още