Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Свилоза със 156% ръст на консолидираната печалба до 5 млн. лв.

Продажбите се увеличават с 14% на годишна база до 57 млн. лв. за полугодието

Свилоза АД отчита 156% увеличение на печалбата на годишна база до 5 млн. лв. за първото полугодие на 2013 г., показа отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. Продажбите се увеличават с 14% на годишна база до 57 млн. лв.

Задълженията към банки и небанкови финансови институции са за 57,5 млн. лв. към 30 юни 2013 г. спрямо 58 млн. лв. в началото на годината.

„Сравнително добрия постигнат финансов резултат на дъщерното дружество Свилоцел ЕАД се дължи на доброто и равномерно натоварване на оборудването без съществени непланирани престои, сравнително добра пазарна конюктюра в съчетание с оптимизация на разходите, по-доброто използване на производствения капацитет, икономия на преки и непреки разходи и други”, казва се в междинния доклад.

„Намалението на дълга по инвестиционните кредити намалява лихвените финансови разходи. Положително влияние спрямо предходното тримесечие оказват и сезонни фактори, като климатичните условия, спомагащи за намаление на разходите и формиране на по-големи излишъци от топлоенергия за продажба на други фирми, както и сравнително стабилната пазарна конюктюра, характеризираща се с постепенно, но устойчиво увеличение на нетните продажни цени на сулфатната избелена целулоза.“, пише още в документа.

Работещите в Свилоза АД са 478 души през второто тримесечие на 2013 г. спрямо 474 души през същия период на миналата година. Разходите за възнаграждения се увеличават с 13% до 2,35 млн. лв. за първото полугодие на тази година.

„Цените на целулозата са стабилизирани на поносими стойности под обичайните си равнища поради трайно забавения икономическия растеж в повечето държави с развити икономики, с тенденция за постепенно плавно увеличение. Доколкото може да се приеме, че световната икономическа криза е преминала най-тежката си фаза и предстои икономическо оживление, очакваме подобрението на пазара за целулоза да продължи. Това съществено влияе на дейността на предприятието, тъй като над 88% от продажбите на целулоза са за експорт.“, пише в доклада, като се уточнява, че в края на полугодието Свилоза АД има запас от дървесина на склад, обезпечаващ нормално натоварване на производствения капацитет за повече от 2 месеца.

Акциите на Свилоза АД поскъпват с 36% за последните 12 месеца до 1,091 лв. за акция, а пазарната капитализация на предприятието достига 35 млн. лв.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„Алтерко“ очаква да надхвърли прогнозaта за приходи от 34 млн. лв. за 2020 г.