Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Тримесечната печалба на „Монбат“ се свива с 34% спрямо година по-рано

За деветмесечието понижението в нетната печалба е с 22,16% на годишна база до 7,8 млн. лв.

Тримесечната печалба на „Монбат“ се свива с 34% спрямо година по-рано

Снимка: "Монбат" АД

Тримесечната печалба на „Монбат“ се свива с 34% до 3,7 млн. лв. към края на септември спрямо 5,6 млн. лв. печалба между юли и септември 2019 г., показват изчисленията на Investor.bg на основа тримесечния отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

За деветмесечието понижението в нетната печалба е с 22,16% на годишна база до 7,8 млн. лв.

В същото време „Монбат“ отчита 2,7% ръст в EBITDA (печалбата преди облагане с данъци + амортизации, увеличена с финансовите разходи и намалена с финансовите приходи)  преди данъци до малко над 27 млн. лв., въпреки тежката икономическа обстановка, породена от пандемията, която пряко афектира продажбите на акумулаторни батерии във втората половина на март, април и май.

Към 30 септември EBIT (печалбата, преди облагане с данъци, увеличена с финансовите разходи и намалена с финансовите приходи) е на стойност 14,2 млн. лв. , като намалява с 6,18% на годишна база. Намалението се дължи на увеличението на амортизационните разходи, като съществена част от тях се дължат на амортизационни отчисления във връзка с приета счетоводна политика относно придобит инвестиционен имот през юли 2019 г.

Реализираната печалба преди облагане с данъци е в размер на 9,7 млн. лв. , като намалява с 19,42 % на годишна база, като понижението се дължи и на увеличение във финансовите разходи във връзка с нарастването на валутно-курсовите загуби, произтичащи най-вече от отслабването на долара спрямо еврото.

Монбат АД
Консолидираните нетни приходи от продажби се понижават с 5,7% до 218,2 млн. лв. Намалението на приходите през за периода януари-септември 2020 г. се дължи главно на спада на продажбите на антимониеви оловни сплави към трети страни, които продажби не са част от основната дейност на рециклиращата дивизия, и по-ниските нива на LME индекса на олово за периода януари-септември 2020 г. спрямо сравнителните периоди през 2019 г.

В доклада за дейността си групата отчита високи обеми на продажби на акумулаторни батерии през месеците септември, юли и август, както и високата събираемост на олово-съдържащи материали за същите периоди. Юли е рекорден от гледна точна на реализирани бройки оловно-кисели батерии, посочват от дружеството.

Позитивните тенденции в реализацията на готова продукция и събираемост на олово-съдържащи материали се запазват и през октомври, като очакванията са EBITDA за 2020 година да отбележи ръст спрямо нивото си през 2019 г.

Като цяло състоянието на Групата е стабилно, като то разполага с достатъчно капитал и ликвидност да обслужва своите оперативни дейности и дългове, посочват от компанията в доклада си.

От началото на годината акциите на „Монбат“ поевтиняват с 42% при пазарна капитализация от 145,86 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записа 7% седмичен ръст