Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

В сезона на отчетите: "Спиди" и "Корадо-България" са приятните изненади на БФБ

Ваучерната схема ще стимулира малкия и средния бизнес да се излезе на фондовата борса през есента, прогнозира Натали Илчева, старши анализатор в Елана трейдинг

гледано: 3289   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

„Спиди“ АД и „Корадо-България“ са приятните изненади на Българската фондова борса (БФБ). Те отбелязаха изключително добър ръст на нетната си печалба за първото шестмесечие на 2018 г. „Спиди“ успя да постигне 75% покачване на печалбата си на индивидуална база. Това се дължи както на покачване на приходите с около 12%, така и на добро управление на оперативните разходи. Компанията отбеляза и силен ръст на приходите от външния пазар благодарение преди всичко на увеличението на броя на пратките до Румъния, както и на разширяването на пазара в Гърция.

Така коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria търговията на фондовата борса за първите шест месеца на тази година Натали Илчева, старши анализатор в Елана Трейдинг .

Още по темата

По думите ѝ може да се твърди, че „Спиди“ е компанията, която прави успешна експанзия в близките до България страни.

Това, според Илчева, може да се види и от консолидирания отчет, който компанията публикува в сряда. Тя прогнозира, че придобиването на „Рапидо Експрес енд Лоджистикс“ ООД от „Спиди“, което трябва да се осъществи до края на годината, вероятно също ще окаже положителен ефект върху приходите на компанията.

"Друг добър пример за това шестмесечие се оказва „Корадо-България“, производител на отоплителни уреди, каза Илчева. – Компанията успя да постигне 20% увеличение на печалбата си. Тя отново е показател за изключително добро управление на оперативните разходи и успя да избегне негативните последици от увеличаващите се цени на стоманата, основен материал, който използва в производството си. Строителният бум също има добро отражение върху развитието на компанията“.

Като друга компания с добри показатели на БФБ тя посочи „Еланда Агрокредит“ АД. Компанията е увеличила с 28% своите приходи и с 25% печалбата си.

„Това потвърждава доброто впечатление, което „Еланда Агрокредит“ АД остави у инвеститорите с високия дивидент, който гласува да бъде раздаден. Компанията увеличи капитала си малко по-рано тази година с почти 20 млн. лв.“, заяви анализаторът.

Илчева потвърди, че резултатите на фармацевтичната компания „Софарма Трейдинг“ АД също са добри.

"Компанията отбелязва 8% ръст на приходите си, достигайки до 352 млн. лв., а печалбата ѝ нарасна с 13% до 8,1 млн. лв.", информира Натали Илчева.

По думите ѝ „Софарма“ АД обаче  по-скоро разочарова с 8%-ов спад на приходите, който е отчетен както на местния пазар, така и в износа, заради намалено потребление, но анализаторът прогнозира, че че вероятно той ще бъде преодолян до края на годината.

Според Илчева митата, които САЩ наложиха на вноса на стомана и алуминий от ЕС, имат все още трудно предвидимо отражение на българския пазар, защото той е предимно регионален.

Илчева коментира и представянето на банковия сектор на БФБ. Тя отбеляза, че банките бележат по-скоро спад на нетния лихвен доход, което поясни, че се случва предимно заради неспирните спадове на лихвените проценти от началото на годината. Експертът коментира и отражението върху тях от желанието на България за присъединяване към еврозоната.

"Банките са по-консервативни, предвид писмото за намерение на България за влизане в банковия съюз и ERM II, което ще доведе до кооперация между Европейската централна банка и Българска народна банка. Може да очакваме като цяло банковият сектор да стане още по-консервативен", смята старши анализаторът в Елана трейдинг,.

Тя прогнозира, че ваучерната схема ще стимулира малкия и средния бизнес да се излезе на БФБ през есента и инвестиционните посредници предприемат информационна компания за популяризиране на идеята.

Какво се случва с търговията на БФБ през второто тримесечие на 2018 г.? Ще се появят ли нови компании на фондовата борса? Кои са добрите примери с новите листнати компании на борсата, които привличат инвеститори?

Вижте повече във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Въпреки трите негативни сесии SOFIX излезе на плюс за седмицата