Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Захарни заводи" ще гласува увеличение на капитала с до 3 млн. лв.

През 2021 г. ръководството на компанията очаква печалба от 4,2 млн. лв.

"Захарни заводи" ще гласува увеличение на капитала с до 3 млн. лв.

Снимка: Pixabay

Акционерите на „Захарни заводи“ ще гласуват за увеличение на капитала с до 3,030 млн.лв., става ясно от поканата за извънредно общо събрание, свикано на 7 май, която беше разпространена чрез БФБ –София.

Увеличението на капитала ще се извърши в условията на публично предлагане чрез издаване на нови 3 030 000 обикновени поименни безналични акции с право на глас и право на дивидент и ликвидационен дял. Всяка една акция ще бъде с номинална стойност от 1 лев и с емисионна стойност от 3,30 лв.

На събранието предстои да се приеме решение за избор на инвестиционен посредник, който да обслужва увеличението на капитала.

Нетната печалба на дружеството се увеличава над 11 пъти през миналата година, достигайки 5,061 млн. лв. след печалба от 445 хил. лв. година по-рано.

Нетните приходи от продажби се повишават с 8% до 67,8 млн. лв., като основната причина за ръста е увеличения обем на търговията с етилов алкохол и увеличената му средна продажна цена. Приходите от продажба на продукция се повишават с 12,06% до 60,023 млн. лв. в сравнение с 2019 г. Най-голям дял от 62,35% имат продажбите в България, следвани от 23,64% дял на продажбите в ЕС. Общо 14% е делът на продажбите извън блока.

Захарни заводи АД
Разходите за дейността през 2020 г. намаляват със 115 хил. лв., или с 0,19%, до 61,3 млн. лв.

Миналата година дружеството преустанови производството на опаковки, както за собствени нужди, така и за външни клиенти. Компанията ще се възползва от оптимизацията, за да се фокусира върху развитието и растежа на основните си бизнес дивизии – захар, захарни изделия, етанол и производство на чиста енергия.

През 2021 г. ръководството на компанията очаква да постигне финансов резултат на индивидуална база – печалба в размер на 4,2 млн. лв.

Дружеството планира увеличение на износа на захарни изделия и етилов алкохол, включително на неевропейски пазари, става ясно от доклада за дейността.

От началото на годината акциите на дружеството поскъпват с малко над 3%, а през последната година ръстът в цената достигна 26% при пазарна капитализация от 28,338 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX отново се изкачи над 627 пункта