IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предвижда значителни щети за риболовните компании при Brexit без сделка

Ограниченията за корабите ще доведат до отрицателни икономически последици

17:13 | 05.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) се надява да запази реципрочен достъп до британските риболовни води след Brexit, но се подготвя и за други възможности, заяви днес еврокомисарят по морското дело и рибарството Кармену Вела.

На пресконференция Вела отбеляза, че при Brexit без сделка риболовните съдове на ЕС ще трябва да напуснат британските води, а британските съдове ще трябва да напуснат европейските води, предаде Ройтерс. 

Това би имало значителни отрицателни икономически последици за европейските кораби.

Всяко споразумение за даване на достъп на британски плавателни съдове до европейски води ще зависи изцяло от реципрочност за риболовните кораби на ЕС, допълва Асошиейтед прес.

По думите на Вела ЕС има механизъм за контрол, който работи във всички райони, където ловят риба европейски кораби, и ще бъдат забелязани британските съдове, ако не се стигне до сделка.

Той допълни, че споразумение за смекчаване на последиците от липсата на споразумение за рибарите ще се прилага само за 2019 г., тъй като стремежът е към по-дългосрочно споразумение в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Вела каза, че Еврокомисията ще разреши държавна помощ на европейските страни за компаниите им, които няма да имат достъп до британски води. Той отбеляза също така, че ЕС и Великобритания може да решат да оставят достъпа до риболовните си води отворен, дори и след Brexit без споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още