Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Китайски инвеститори проучиха възможностите за бизнес в Бургас и Варна

Делегацията е разгледала пристанищни съоръжения

Китайски инвеститори проучиха възможностите за бизнес в Бургас и Варна през уикенда, съобщиха морските общини.
Китайската бизнес делегация, водена от Нин Дзиджъ, зам.-директор на Националната компания за развитие и реформи на Китай, се е срещнала в резиденция Евксиноград с кмета на Варна Иван Портних.

Сред гостите са били представители на Китайската банка за развитие, ръководители на Международните китайски железници, на държавната компания по международни превози по вода COSCO, на държавната компания CCCC International, която се занимава с изграждане на пътна инфраструктура, дипломати.

Домакините са представили възможностите за развитие на индустриални зони, изграждане на втори мост над езерото, привличане на туристи от Китай. 

Още по темата

Китайската делегация е разгледала фериботния комплекс и пристанище Варна – Запад. „Правим проучвателни обиколки”, обясни повода за посещението Нин Дзиджъ, по информация от пресцентъра на община Варна.

„Представяме какви са възможностите на нашите морски пристанища, както и възможностите за развитие на коридора през Черно море. Очакваме конкретни предложения”, заяви зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. Той допълни, че се очакват различни варианти на сътрудничество – за строителство на нов терминал, за евентуална бъдеща концесия на пристанище Варна, за изграждане на жп линии.

Той поясни още, че визитата е в следствие на инициативата 16+1 - за икономически връзки между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Пред гостите са представени проектите за интермодален терминал, за обновяването на жп лините Варна - Русе и Карнобат - Синдел, за които не е осигурено финансиране по програма „Транспорт”.

В Бургас китайската делегация се е договорила следващия месец да бъде подписано споразумение за бърза жп връзка от Китай през морския град към Европа. Идеята е чрез жп връзката да се осигури максимално кратък срок за доставка на контейнерни товари от Китай за Европа, разясни кметът Димитър Николов.

Китайската делегация е проявила интерес и към контейнерите превози и условията за изграждане на магистралната връзка Бургас, разгледала е БМФ "Порт - Бургас" и "Bulgaria West" , където са били представени техническите параметри на пристанищните съоръжения.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Търси се концесионер за централния плаж в Обзор