IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова помпена станция във Варна спира замърсяването на морската вода

Съоръжението е на стойност 3,2 млн. лв. и свързва над 36 хил. жители към пречиствателната станция в града

13:27 | 03.07.14 г.
Нова помпена станция във Варна спира замърсяването на морската вода

Нова канализационна помпена станция, която спира замърсяването на морските води, бе открита официално днес във Варна, съобщи БТА. Проектът е на стойност близо 3,2 милиона лева, осигурени по оперативна програма "Околна среда", уточни неговият ръководител инж. Даринка Йорданова.

Чрез новото съоръжение е осъществено свързването на 36 600 жители към пречиствателната станция във Варна. Йорданова посочи, че по този начин се преодоляват преливанията на каналите за битови отпадни води, които досега се стичаха към морето. По думите й помпената станция е изцяло автоматизирана, има изградени тласкател и гравитачна канализация.

Йорданова каза още, че община Варна вече има строително разрешение за започване на втория етип от модернизацията и реконструкцията на пречиствателната станция в града. Проектът е на стойност близо 34,5 милиона лева. Средствата са изграждане на трето стъпало в станцията, което ще осигури изчистването на водите от фосфор и азот.

Междувременно Регионалната здравна инспекция в града съобщи, че къпането в района на Офицерския плаж във Варна е забранено от днес заради констатирано замърсяване на морската вода. Резултатите от проби, взети на 30 юни, сочат, че има завишено присъствие на ешерихия коли и чревни ентерококи.

От инспекцията уточняват, че днес отново са взети проби от морската вода, чиито микробиологични показатели ще бъдат изследвани. Забраната за къпане в района на този плаж ще остане, докато не бъдат констатирани резултати, отговарящи на стандартите за водите за къпане. 

Офицерският плаж във Варна е бил единственият в България с лошо качество на водите за къпане през миналата година, сочат данните на Европейската агенция за околна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още