Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Общината ще може да репатрира и неправилно паркирани коли със скоба

Промените в Закона за движение по пътищата минаха на първо четене в пленарна зала

Общината ще може да репатрира и неправилно паркирани коли със скоба

Снимка: Pixabay

Общината ще може принудително да репатрира моторни превозни средства, на които е поставена скоба за неправилно паркиране, ако до 19.00 часа не бъде платена глобата. Това гласува парламентът, като прие на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Закона за движението по пътищата, предаде БТА.

Според председателя на транспортната комисия Станислав Иванов с промените, освен че се регламентира законово правото на общината да мести неправилно паркираните автомобили, ще бъде подпомогната и администрацията в събирането на глобите.

Парламентът даде "зелена светлина" и на проекта на Обединените патриоти, но отхвърли този на "Воля".

Дебатите по трите документа за пореден път поставиха въпроса защо не се изготви изцяло нов Закон за движението по пътищата, вместо сегашният да се "ремонтира" по всеки повод.

За улесняване на трафика в София проектът на ГЕРБ дава възможност на автобусите да се движат и по трамвайните релси, което досега беше забранено

Законопроектът на Обединените патриоти, приет единодушно в залата, регламентира реда, по който се установява употребата на алкохол или наркотични вещества от водачи на моторни превозни средства. В мотивите е посочено, че изследването на водача цели да установи единствено наличието на наркотично вещество, без отношение кога е взето. Така се заличавала разликата в понятията "под въздействие" и "след употреба" на наркотик и лицето, за което е доказано, че е използвало дрога, подлежи на съответното наказание. Вносителите обясняват поправката и с това, че в действащото законодателство е налице противоречие между Наказателния кодекс и Закона за движението по пътищата, свързано именно с разликата в смисъла на "под въздействие на" и "след употреба на". 

Още по темата

Друга промяна дава възможност на КАТ да посещава място на пътнотранспортни произшествия, когато има съмнения, че участник в него е под въздействието на наркотици.

Мнозинството отхвърли текстовете на "Воля", чиято цел, според авторите им, е да повиши събираемостта на глобите, наложени с фишове, електронни фишове и наказателни постановления и да намали административната тежест за гражданите чрез възможността глобите да се заплащат на място. Това може да стане чрез монтиране на ПОС-терминали в автомобилите на КАТ, които разполагат с връзка към Автоматизираната информационна система "Административно-наказателна дейност". 

Със законопроекта на „Воля“ се предвиждаше и вариант задълженото лице да заплаща глобата в рамките на два часа след връчването на акта за принудително отнемане на свидетелство за управление. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове