Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Защитават ли природата промените в Закона за Черноморското крайбрежие?

Целта е да се опазят в максимална степен дюните, но не се създават нови забрани, нито се променят условията за къмпингуване, уверяват от Министерството на туриз

Защитават ли природата промените в Закона за Черноморското крайбрежие?

Снимка: Pixabay

Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не прави промени в действащото законодателство по отношение на дюните или къмпингуването. Целта е да се опазят в максимална степен дюните, но не се създават нови забрани, нито се променят условията за къмпингуване. Това каза в ефира на bTV Василка Цанева, отговаряща за концесиите в Министерството на туризма.

Тя поясни още, че целта е да се внесе яснота във вече действащото законодателство и се разширяват административно-наказателните разпоредби, както се създават липсващи досега текстове. 

Още по темата

Според Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм обаче Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се спазва. По думите му нормативът защитава само на теория устойчивото ползване на крайбрежието, неговото устрояване и запазване на природата и на ландшафта, но реално този ландшафт се погубва, независимо дали става дума за дюни, скали с бряг.

Основните опасения на Попйорданов са, че е възможно новите промени да регламентират строежите върху защитени територии.

Припомняме, че темата със застрояването на Черноморското крайбрежие е на дневен ред от месеци, след като на още няколко „диви“ плажа се появиха багери.

През март пък от Национална асоциация "Българско Черноморие" призоваха държавата да обезвъзмезди собствениците на земите, обявени за дюни.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А, сегс пък ще защитаваме. Аз редовно чета коментари на природозащитници че била разрушена вече природата. Тогава мяма какво да си губим времето да защитаваме да минаваме на татъка.

Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове