IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административният съд в Бургас позволи строежа на дюните в Несебър*

Само часове след издаването на заповедта вече има раздвижване в имота

08:00 | 17.02.14 г.
Административният съд в Бургас позволи строежа на дюните в Несебър*

С решение от 14 февруари 2014 година на Административният съд в Бургас отново е разрешено строителството на дюните в Несебър. В мотивите си съдът приема, че не са налице допуснати нарушения от страна на главния архитект на Община Несебър.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, гласи съобщението на съда.

Припомняме, че в последните дни на 2012 година избухна скандала „Дюнигейт”, когато беше одобрено строителството на нов туристически комплекс в Несебър. Строителството обаче ще се извърши върху дюни, които освен това са в защитена територия.

Земите бяха изключени от държавния горски фонд през 2008 година, а заявлението за закупуване е подадено през 2009 година. Сделката приключва в края на ноември 2012 година и само месец след това изпълнението на инвестиционния проект вече започва.

След като еколози алармираха за нарушенията строителството беше спряно набързо, а един от аргументите е, че няма възможност за присъединяване на имота към техническата инфраструктура. Този мотив обаче беше отхвърлен от Административният съд, който е установил, че в непосредствена близост има изградени водоснабдителни, електрически и канализационни мрежи. Затова и този мотив също е отхвърлен и строителството отново позволено.

Само часове след произнасянето на съда на мястото отново има раздвижване, показа пък Нова телевизия. На мястото са възстановени огражденията, поставени са фургони и е почистена част от растителността.

Междувременно от ГЕРБ настояха да се предприемат мерки за преустановяване на строителните работи на терена, предаде БТА. Бившият регионален министър и настоящ депутат от партията Лиляна Павлова посочи, че министърът на околната среда и цялото правителство трябва да предприемат незабавни действия. Тя призова управляващите да не се крият зад решението на съда.

Към днешна дата имаме пълно картиране на Черноморското крайбрежие, специализирани карти и карта на морските дюни и тя показва, че на този терен има 90 процента дюни, обясни Павлова и допълни, че заради това там е недопустимо и не трябва да бъде разрешено да се строи, независимо от решението на съда по заповедта на РДНСК за спирането на строителството.

Първата стъпка, която трябва да бъде направена, е приемане на направените карти, каза Павлова. Тя допълни, че след това трябва да се издаде заповед по закона за биологичното разнообразие за недопустимост на строителството, тъй като парцелът е в Натура 2000.

ГЕРБ очакват от министъра на инвестиционното проектиране да каже дали РДНСК е предприела отново действия по издадените разрешения за строеж.

Лиляна Павлова посочи, че цялата политика на правителството от последните месеци е насочена към застрояване на Черноморието. Това е последователна политика на правителството, която е крайно недопустима, заключи Лиляна Павлова.

Строи ли се на дюните в Несебър?

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас вече извършват проверка на терена с пясъчни дюни край Несебър.

"Няма индикации за извършване на строителни работи върху скандалния терен край Несебър", каза главният архитект на общината Валентин Димов. По думите му теренът край Несебър е картотекиран като дюни, но в общината не е постъпил нормативен акт дали промяната е одобрена от МОСВ.

Ново строително разрешение няма да бъде издавано, защото на практика съдът потвърждава старото разрешение за строеж, но то трябва да бъде презаверено и да бъде разкрита площадка, преди да започнат каквито и да е строителни работи. До момента никаква роля нямаме. Ние нямаме никаква индикация от инвеститора за предприемане на строителство, каза Димов, цитиран от БНР.

За да започне изграждането на ваканционно селище, инвеститорите трябва да презаверят строителното разрешително както в общината, така и в РИОСВ - Бургас.

* Актуализирано с коментарите на ГЕРБ и на главния архитект на община Несебър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още