IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще са главните продавачи на земя в Букурещ през тази година

Цените на земята в румънската столица вероятно са близо до дъното, смятат консултанти

14:19 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките ще са главните продавачи на земя в Букурещ през тази година

След поредицата от отнети портфейли със земя в Букурещ през 2011 г., пазарът през настоящата година се очаква да бъде доминиран от имоти, собственост на банките, които да бъдат предложени за продан, сочи нов доклад.

Досега повечето кредитори не бяха склонни да продават и задържаха въпросните активи в портфейлите си, за да предотвратят мащабни загуби, се казва в проучване на пазара в румънската столица на консултантската компания CBRE.

През 2012 г. се очаква кешовите инвеститори и онези, които имат възможност да получат финансиране, макар и бавно, да се завърнат на пазара, за да се възползват от понижените цени.

На практика това движение в крайна сметка ще определи „дъното“ на цените, тъй като редица инвеститори ще се възползват от изгодните сделки на пазара, смятат от компанията.

През 2011 г. не са се наблюдавали значителни корекции на цените на земя в Букурещ, тъй като собствениците обикновено отговарят на понижаващите се цени с търпение и очакват нивата да се възстановят, се казва в доклада.

Сред поземлените портфейли, ликвидирани от банките поради необслужвани кредити, са били основно нискокачествени продукти, главно извън централните градски части.

За в бъдеще все по-важно условие за сключване на сделка с поземлен имот ще бъде наличието на регулация, поради все по-рестриктивните градоустройствени регулации в Румъния.

По-голямата част от сделките със земя в страната през 2011 г. са били за търговски и офис проекти – тенденция, продължаваща от предходните години. Повечето продажби са се сключили през втората половина на годината поради схващане, че цените са близо до дъното.

Почти цялата спекулативна активност в сектора на бизнес имотите е била препятствана от продължаващия негативен натиск върху наемите, което на практика ограничава пазара на земя.

Въпреки това дългосрочната стратегия на повечето инвеститори в Букурещ предвижда градът да продължи да бъде един от привлекателните пазари в региона, особено предвид високото търсене от страна на международни наематели, засвидетелствано през втората половина на 2011 г.

Като цяло през 2012 г. се очаква на пазара да бъдат предложени активи с по-ниски продажни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още