IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще поема половината разходи по саниране на жилищни кооперации

За целта е необходимо останалите пари да се съберат от собствениците, както и поне 67% от тях да са дали съгласие

08:57 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата ще поема половината разходи по саниране на жилищни кооперации

От следващия месец държавата ще плаща половината от разходите за цялостно саниране на жилищни кооперация. Финансирането на схемата започва с 63 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

За да се включи дадена кооперация в схемата за саниране, трябва да има съгласие на 67% от собствениците.

За другата половина от сумата те могат да вземат кредит, гарантиран от държавата, но засега не са ясни условията на банките.

Началните 63 милиона, с които стартира схемата, са малка част от сумата от 7-8 милиарда лева, които по изчисления на регионалното министерство, са необходими за санирането на около 700 хиляди жилища в особено лошо състояние.

Отпуснатите вече пари ще стигнат за 500-600 сгради. Проектите ще се финансират на принципа „първият печели”, пише „Труд”. Според неофициална информация на „Сега”, първите 500 кандидати вече са набелязани.

С парите за саниране ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели. Преди да започне ремонтът всеки собственик в сградата ще трябва да внесе 500 лв. като гаранция, че няма да се откаже от санирането.

Още новини четете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още