IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 млн. лв. европари за саниране чакат приемане на законови промени

От следващата година ще може да се разчита на средства по оперативната програма „Регионално развитие“ за саниране на сгради

16:51 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
70 млн. лв. европари за саниране чакат приемане на законови промени

Общо 70 млн. лв. по оперативната програма „Регионално развитие“, предвидени за саниране на сгради, са отложени за следващата година, след като бъдат приети промените в Закона за етажната собственост. Това е заявила заместник-министър Лиляна Павлова, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тя е посочила това по време заседанието на Консултативния съвет при министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Заседанието се е състояло вчера.

Павлова е запознала членовете на съвета с възможностите, които оперативната програма дава в областта на енергийната ефективност. Тя е отбелязала, че по схемата за подобряване на образователната инфраструктура са осигурени 105 млн. лева. Това ще осигури работа на строителните фирми, а по схемата за
оборудване и енергийна ефективност на здравните заведения е отправена покана за набиране на проектни предложения за 140 млн. лв.

Министър Плевнелиев е посочил, че до момента МРРБ е разплатило на строителните фирми 48 млн. лв. До десетина дни предстои да бъдат направени нови разплащания след изготвянето на финансов разчет.

Участниците в заседанието са били запознати със законодателните инициативи на МРРБ. Готови са промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Постъпилите предложения в работната група обхващат около 80 процента от закона. В частта „Устройствено планиране“ се предвижда общинските съвети да носят отговорност за политиката, която прилагат.

В предвидените промени не се допуска застрояване на земеделски земи и горски фонд.

По време на заседанието е било взето решение най-напред предложенията да бъдат обсъдени от браншовите структури, а по-късно да се консолидират мненията на общ форум.

Направените предложения за промени в Закона за държавната собственост имат за цел да облекчат процедурите по отчуждаване на имоти при строеж на инфраструктурни проекти. Предвидени са съкратени срокове за отчуждаване при обекти с първостепенно значение. Оценките на отчуждените земи ще се правят на вариант пазарна оценка съгласно Конституцията.

Темата за Дунавската стратегия на Европейския съюз ще бъде обсъждана на следващото заседание на съвета, добавят от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още