Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Екоминистерството призна пред еколози за незаконна писта в ски зона Банско

Цели съоръжения и части от писти са извън обхвата на концесията на "Юлен" АД, обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“

Екоминистерството призна пред еколози за незаконна писта в ски зона Банско

Снимка: Дирекция Национален парк "Пирин"

Ски писта „Плато 1“ от ски зона Банско в Национален парк „Пирин“ е незаконна. Това става ясно от отговор на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) до Коалиция „За да остане природа в България“, получен по реда на Закона за достъп до обществена информация, съобщават от коалицията.

От отговора на главния секретар на екоминистерството става ясно, че писта „Плато 1” не е предвидена нито в Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., нито в концесионния договор с „Юлен” АД. Изграждането на пистата не е съгласувано и от министъра на околната среда и водите, пише още в съобщението на еколозите до медиите.

В края на юли по време на протест на еколози срещу нарушенията на концесионера на ски зоната „Юлен“АД природозащитници за пореден път алармираха, че много от съоръженията край Банско са построени без задължителните строителни разрешителни и извън обхвата на концесията.

За Investor.bg Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“ каза, че общо пистите в ски зона Банско са 16, като цели съоръжения и части от тях са извън обхвата на концесията. Това означава, че са незаконни.

Ковачев припомни, че преди време от екологичната коалиция са направили анализ, за да определят доколко ски съоръженията съответстват на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ и на концесионния договор с „Юлен“, спазени ли са режимите на плана за управление, както и издадени ли са разрешителни за строеж от Община Банско.

Според анализа на еколозите извън разрешената по концесионния договор площ от 99,55 ха концесионерът е изсекъл близо 65 ха вековни гори, за да изгради ски пистите „Плато 1“ и „Чалин валог 2“ (западна), както и лифтовете „Бъндеришка поляна – Коларски път“ и „Платото – Тодорка“. Извън обхвата на концесията също така е изграждането на пистите „Шилигарника 2“ и „Стражите“, както и лифтът „Железен мост – Платото“. Всички ски писти и ски пътища пък са изграждани без разрешителни за строеж.

Резултатите от анализа на еколозите показват още, че ски пистите „Банско“, „Бъндерица“, „Балканиада“, „Шилигарник“, „Юлен“, „Томба“, „Платото 2“ и „Чалин валог 1“ са изграждани, без да са спазени изискванията за ширина и минималните изкопни дейности в издадените от екоминистерството решения по оценката за въздействие върху околната среда.

В момента МОСВ чака становище от „Юлен“ и „след изясняване на фактическата обстановка“, както пише в съобщението на екоорганизацията, ще предприеме действия съгласно законодателството по опазването на околната среда, пише в отговора на ведомството до еколозите.

От Коалиция „За да остане природа в България“ обаче смятат, че писта „Плато 1“ трябва да бъде рекултивирана, тъй като при изграждането й е унищожена вековна гора от клек, която е приоритетна за опазване в Европейския съюз. Еколозите настояват и на длъжностните лица, които са допуснали това да се случи, да се потърси отговорност за престъпление по служба. За последното коалицията е информирала и Прокуратурата, пише в съобщението до медиите.

Природозащитниците в момента анализират и други данни, получени по Закона за достъп до обществена информация, свързани със законността на писти и съоръжения в ски зона Банско. Информацията ще бъде оповестена в следващите седмици.

В края на юни правителството взе решение да предложи изменения в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори заради нарушенията на „Юлен“. Мотивът на кабинета беше, че ако се прекрати договорът с концесионера, ски зоната трябва да бъде затворена за няколко години, докато се реши казусът.

В тази идея обаче еколозите видяха „вратичка“ да се узаконят нарушенията и настояха кабинетът да развали концесионния договор с фирмата, както и да конфискува незаконните съоръжения и да ги предаде за стопанисване на Община Банско до сключването на нов концесионен договор.

Природозащитниците поискаха и оставката на екоминистъра Нона Караджова, като припомниха, че през 2009 г. Европейската комисия започна разследване срещу България заради това, че държавата е позволила застрояването на части от защитени зони от еко мрежата Натура 2000.

По статията работи: автор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 10 години
Няма профилна снимка
Изнесената информация от страна на МОСВ, че ски-писта Плато-1 не е част от Териториалноустройствения план на ски зоната и от там от концесионният договор не отговаря на истината. Ски-писта Плато-1 е стара писта, изградена през 80-те години на миналия век и се използува от тогава. Тя е отразена в териториалноустройствения план и е част от концесионната територия и не е незаконна. Всеки скиор познава и знае, че това е старата писта на Платото под връх Тодорка.Това невярно изявление от МОСВ е поредно доказателство, че материята свързана с тази концесия е сложна и коства много експертен труд за да бъде разбрана и осмислена. В тази насока, както изисква концесионният договор ние водим преговори с МОСВ на експертно ниво за установяване на предмета и обхвата на концесията, както и площтта на всеки един от конкретните обекти. Експертната работна група между Юлен АД и МОСВ е провела няколко заседания, в които всеки един концесионен обект се установява по вид и площ. Юлен АД
0
 
0
 
1
преди 10 години
Няма профилна снимка
Ха дано,ама надали!Ще трябват "спонсорски"парички за изборите!

Още от