IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще промени Закона за концесиите, за да коригира договор с „Юлен“*

Фирмата неправомерно е ползвала в ски зона Банско 64 хектара повече от договореното с държавата, съобщи министърът на околната среда Нона Караджова

16:21 | 29.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Правителството ще промени Закона за концесиите, за да коригира договор с „Юлен“*

Кабинетът ще подготви и предложи промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори. Това съобщи след днешното заседание на кабинета министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде пресцентърът на кабинета.

Необходимостта от промените е заложена в икономически и правен анализ, изработен от екоминистерството по повод възраженията на екологични организации срещу концесионера на ски зоната в Банско, фирма "Юлен" АД.

Към момента Министерството на околната среда и водите е констатирало, че има нарушения на концесионния договор между ведомството и фирма „Юлен” АД.

„Площта по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното”, е обяснила министър Караджова при представянето на доклада на днешното правителствено заседание.

Един от вариантите за решаване на казуса е да се прекрати договорът и до приключване на новите процедури ски зоната в Банско да бъде затворена за няколко години. „Другият вариант, около който се обединихме с колегите от правителството, е да се предложат промени в закона, които да позволят изменения и в концесионния договор”, обясни министър Караджова.

Кабинетът ще използва законовите си права, за да бъдат наложени санкции на фирмата, тъй като е нарушила договора, поясни още Караджова. Санкции обаче ще има само ако в контракта са заложени неустойки.

След консултации с компетентните министерства - на икономиката, регионалното развитие и на физическото възпитание и спорта, МОСВ внесе предложение за промени в Закона за концесиите, позволяващи актуализация на сключените от МС концесионни договори, когато обстоятелствата налагат това с цел защита интересите на държавата, поясниха от екоминистерството.

В момента е в работна фаза процес по изменение и допълнение на Закона за концесиите, като за целта е създадена междуведомствена работна група.

Веднага след оповестяването на доклада от природозащитната коалиция „За да остане природа в България” възразиха остро срещу идеята на кабинета за  предоговаряне на концесионните договори.

Еколозите изпратиха становище, в което твърдят, че това решение е взето „под диктата на Цеко Минев, председател на Българска федерация по ски и човекът, който стои зад ски зона Банско и зад опитите за незаконно разширяване на пистите и в Природен парк Витоша“.

"Подобно правителствено решение подпомага разрушаването на българската защитена природа и показва, че някои хора са винаги над закона, без значение кое правителство е на власт", заявяват от коалицията и призовават към протести и гражданско неподчинение.

* Актуализирано към 18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
naso_fr
преди 12 години
Природата е едно на ръка.Забележете обаче как едно престъпление не се наказва, а се легализира от Министерски Съвет!!!Аз вече спрях да виждам разлика м/у ГЕРБ и Тройната Коалиция. Те са същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 12 години
А, дреме им за природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още