IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани организират бдение за Пирин

Контрапротест, иницииран от Община Банско, ще съпровожда заседанието на Висшия експертен екологичен съвет, който ще реши дали да се разшири ски зоната в парка

16:06 | 18.02.13 г.
Граждани организират бдение за Пирин

Мълчаливо бдение за Пирин ще се проведе тази вечер пред Министерство на околната среда и водите (МОСВ) заради предстоящото заседание на Висшия експертен екологичен съвет, който ще дискутира исканите от Община Банско промени в плана за управление на националния парк.

Хората настояват да се прекрати концесията на „Юлен“ АД, да не се променя планът за управление на парка преди изтичането му през 2014 г. и да се наложи пълна забрана на строителството в планината.

„В Национален парк Пирин са регистрирани вече достатъчно нарушения при изграждането и експлоатацията на ски зона Банско. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зоната е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, се дава възможност на нарушителите да изграждат хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Национален парк „Пирин”, сред 300-годишните мури“, посочват организаторите на бдението.

„В равнината вече всичко е покрито от полупразни хотели и апартаментни комплекси. Трябва ли наистина Пирин да заприлича на Слънчев бряг, както си пожела министър Добрев?“, допълват организаторите.

Паралелно на заседанието на експертния съвет на площад „Славейков“ в София ще се проведе и контрапротест, организиран от Община Банско. Кметът на общината внесе искане за промяна на плана за управление на парк „Пирин“ и разрешаване на строителните дейности на територията на целия парк, въпреки че ЮНЕСКО, под чиято защита е парка, се обяви против допълнителното разширяване на ски зоната.

Междувременно от Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) поискаха екоминистъра Нона Караджова да върне за прецизиране предложенията на кмета на Банско за промяна в плана за управление на парк „Пирин“ заради липсата на оценка за съвместимост и противоречи на Закона за защитените територии.

От организацията алармират, че не е осигурена експертна представителност в съвета, тъй като практически са отстранени от участие почти всички неправителствени организации, осъществяващи дейност реално в защита на българската природа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още