IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа със силен ръст в края на 2012 г.

Засилва се интересът на инвеститорите към качествените второкласни активи на основните пазари

16:56 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарите в Западна Европа са привлекли по-голямата част от инвестициите в търговски имоти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарите в Западна Европа са привлекли по-голямата част от инвестициите в търговски имоти. Снимка: Ройтерс

Инвестициите в търговски имоти в Европа скочили до 13,5 млрд. евро през последното тримесечие на 2012 г., което е с 50% над средните тримесечни резултати за последните 3 години и с 90% повече спрямо инвестициите от третото тримесечие, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Спрямо последните три месеца на предходната 2011 г. инвестициите в търговски имоти в Европа са нараснали с 36%, сочат още данните.

Резултатите от края на миналата година следват три относително спокойни тримесечия главно заради недостатъчното предлагане на първокласни активи, посочват анализаторите. Те обаче са повлияни и от синдрома „края на годината“, който е още по-силно изразен в търговския сегмент на пазара.

Пазарите в Западна Европа, особено в Германия и северните страни, са привлекли по-голямата част от инвестициите в търговски имоти. Норвегия например успя да влезе в петте най-големи европейски пазари за инвестиции в търговски имоти.

Германия става все по-популярна сред международните инвеститори и трансграничната активност в сектора на търговските имоти продължава да се засилва. На другия полюс са пазарите в Централна и Югоизточна Европа, които и през последните 3 месеца на миналата година са останали спокойни.

Въпреки че инвеститорите остават съсредоточени върху първокласните активи, наблюдава се засилване на интереса към качествените второстепенни активи, посочват експертите. Засега интересът обаче е концентриран върху основните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още