IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са подценени, но спадът продължава

Цените на жилищата в САЩ ще паднат с до 10% през 2011 г., смятат анализатори

13:55 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в САЩ са подценени, но спадът продължава

Цените на жилищата в САЩ в момента са на своята справедлива стойност, като в някои случаи те са дори подценени, сочат два показателя, цитирани от FT. Въпреки това анализаторите очакват спадовете да продължат тази година, тъй като много купувачи са все още несигурни относно икономиката на страната.

„На някои пазари ще бъде по-евтино да притежаваш жилища, отколкото да наемаш, но хората продължават да наемат, тъй като се притесняват за стойността при препродажба“, коментира Джон Пери от Deutsche Bank.

Като процент от личните доходи жилищата са подценени, както за цялата страна, така и за много щати като Невада, Мичиган, Охайо, Флорида и Аризона, казва Пол Дейлс от Capital Economics. Като процент от наемите жилищните цени са също значително под отчетените наскоро пикове.

И двата показателя показват, че цените трябва скоро да започнат да се възстановяват. Въпреки това много анализатори смятат, че през 2011 г. цените ще отчетат спад от между 5 и 10%.

През следващите няколко години по-важният решаващ фактор за жилищните нужди на домакинствата, и съответно на цените, ще бъде решението за наем спрямо покупка, а не толкова дали жилищата са на достъпни цени като цяло, смята Марк Занди, старши икономист в Moody’s Analytics.

В исторически план около една четвърт от тези, които са напуснали наето жилище, са пристъпили към покупка на собствен имот, казва Пери. Днес обаче този дял е около 13%. В резултат на това делът на ненаетите апартаменти се понижи до 6,6% през 2010 г. от 8% година по-рано.

„Наблюдаваме оттегляне от собствеността за сметка на наемането“, добавя той.

„Хората са малко боязливи точно сега“, коментира Рик Шарга, вицепрезидент в RealtyTrac. „Те не са склонни да поемат дългосрочни финансови ангажименти при тези нива на безработицата.“

Непродаденият инвентар от отнети жилища също действа негативно. Около 300 хил. отнети жилища в момента са обявени за продан, а още около 700 хил. са в ръцете на банките, според Шарга. Това се прибавят към още около 6 млн. жилища с необслужвани ипотеки, които са на някакъв процес от отнемане.

Един отнет имот обикновено се продава на около 30% по-ниска цена, които повлича цените надолу и на останалите имоти в региона. На пазари като Лас Вегас, където около две трети от жилищата за продан са отнети от банките имоти, ефектът от това за пазара е пагубен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още