IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем при покупка на жилище в Румъния?

След бурния растеж в периода 2004-2008 г. цените в страната се понижиха, като в Букурещ спадът е с 30 до 40%, а по-малките градове - около 20-30%

15:52 | 20.10.11 г.
<p>
	Старият град в Сибиу. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Старият град в Сибиу. Снимка: sxc.hu

Пазарът на имоти в Румъния премина през период на бурен растеж между 2004 и 2008 г., според Леонтин Домиде, брокер от Imobile Terra от Сибиу, цитиран от The New York Times. За този ръст допринесе навлизането на ипотеките в страната преди около пет години, твърди Каспер Овердуин, директор на строителната компания EU Traverse.

Цените започнаха да падат през септември 2008 г., когато настъпи икономическата криза, допълва той. В Букурещ спадът е с 30 до 40%, въпреки че в по-малки градове като Сибиу той е с около 20-30%.

Днес цените са се стабилизирали. "Най-вероятно сме близо до дъното", казва Овердуин. "Свидетели сме на типичен пазар на купувачите".

Цените на квадратен метър в Сибиу са между 650 и 850 евро, според Домиде. Цените в района на Стария град са по-високи - около 1000 евро/кв. м.

Кой купува в Румъния

Повечето от чуждестранните купувачи в Сибиу са от Германия, Италия и Австрия, твърди Домиде. Много млади румънци напускат страната, за да намерят работа, допълва Овердуин, но "като цяло повечето от тях се връщат в родината си". "Когато се върнат, те често се насочват към Сибиу заради икономическото развитие на района", твърди той.

Основни правила при покупка

Чужденците от държави извън ЕС нямат право да притежават земя в Румъния. За да си купят къща, някои чужденци регистрират фирми в Румъния, които държат правата върху земята. Регистрирането на фирма струва около 1000 евро, а оперативните разходи възлизат на около 1000 евро годишно.

Чужденците могат да купуват апартаменти в Румъния без ограничения.

За извършването на покупката купувачите трябва да наемат нотариус, като таксите зависят от цената на имота и сложността на сделката, но са средно около 1,5% от цената на сделката.

Според Овердуин повечето сделки с недвижими имоти в Румъния се извършват без посредници. Когато има и агент, той обикновено представлява и двете страни, като всяка от тях плаща комисиона между 1 и 3% от цената на имота.

Сделките в Румъния се осъществяват в леи, но цените на имотите обикновено се обявяват в евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още